Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕЦА

"Стармала" деца су жртве родитеља и муче се цео живот, ево и зашто

Када се за накога каже да је “стармали”, какво је то дете?

1631863577_Depositphotos_109338758_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Па, оно је мало, а говори као велико, преозбиљно је за своје године, има фине манире, непрестано изненађује зрелим коментарима...

Прочитајте још: Онлајн учење више шкоди девојчицама и то већ после сат и по

Које дете је стармали?

Најчешће је реч о јединцу, и то којег су родитељи добили после дуго година покушаја па га сада претерано мазе и пазе, штите га да га друга деца не би повредила, увредила и расплакала. Овакви родитељи радије плаћају некоме да чува њихово мезимче, него да га шаљу у вртић где му се “свашта може догодити”. Још ако је један од родитеља доминантан, ето свих услова да дете стаса у стармало.

Опонаша родитеље, дружи се са одраслима.

Како? Дете опонаша таквог родитеља и “дружи” се углавном са старијим особама, међу којима су и бака и дека. До друге године то није приметно, али већ од треће такво дете више интересовања показује за друштво старијих него деце. Уколико у околини нема вршњака са којима ће се дружити, оно и после треће године наставља да се игра само, или са другарима које је створило у машти, као и са родитељима и њиховим родитељима.

Прочитајте још: Скратио си ми живот! То није истина, деца продужавају живот!

Први разред је прекретница

Овакво дете суочава се са великим проблемом када крене у први разред, јер се одваја од породице и мора да се прилагоди новим правилима игре - игре са вршњацима. Како то иде нешто теже, оно у међувремену постаје предмет подсмеха и околина га често одбацује као неприлагођено и улизички настројено ка учитељици.

Деца га одбацују, а родитељи су му поставили високе циљеве.

Почиње да се повлаче у себе, у друштву друге деце је несигурно, а у прилог му не иде ни то што га родитељи непрестано теше како му друга деца завиде јер је много бољи од њих, паметнији и све у суперлативу. Онда дете себи постави превисоке циљеве, желећи да буде савршено, а то је у потпуном нескладу са његовим самопоуздањем и реалним могућностима.

Прочитајте још: Како да се вратите у пословни и школски ритам: Поједите ЖАБУ

Може ли ова појава и како да се спречи?

То зависи најпре од родитеља. Ако пусте своје дете да понекад буде и повређено, да “заради” богиње, да повремено изговори и ружну реч коју је научило, да се избори за себе међу себи равнима, онда има све шансе да га заобиђе етикета - стармало. Дакле, важно је да иде у вртић или да што чешће комуницира са вршњацима на игралишту, у играоницама, комшилуку...

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas