· · Komentari: 0
DECA

"Starmala" deca su žrtve roditelja i muče se ceo život, evo i zašto

Kada se za nakoga kaže da je “starmali”, kakvo je to dete?

1631863577_Depositphotos_109338758_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pa, ono je malo, a govori kao veliko, preozbiljno je za svoje godine, ima fine manire, neprestano iznenađuje zrelim komentarima...

Pročitajte još: Onlajn učenje više škodi devojčicama i to već posle sat i po

Koje dete je starmali?

Najčešće je reč o jedincu, i to kojeg su roditelji dobili posle dugo godina pokušaja pa ga sada preterano maze i paze, štite ga da ga druga deca ne bi povredila, uvredila i rasplakala. Ovakvi roditelji radije plaćaju nekome da čuva njihovo mezimče, nego da ga šalju u vrtić gde mu se “svašta može dogoditi”. Još ako je jedan od roditelja dominantan, eto svih uslova da dete stasa u starmalo.

Oponaša roditelje, druži se sa odraslima.

Kako? Dete oponaša takvog roditelja i “druži” se uglavnom sa starijim osobama, među kojima su i baka i deka. Do druge godine to nije primetno, ali već od treće takvo dete više interesovanja pokazuje za društvo starijih nego dece. Ukoliko u okolini nema vršnjaka sa kojima će se družiti, ono i posle treće godine nastavlja da se igra samo, ili sa drugarima koje je stvorilo u mašti, kao i sa roditeljima i njihovim roditeljima.

Pročitajte još: Skratio si mi život! To nije istina, deca produžavaju život!

Prvi razred je prekretnica

Ovakvo dete suočava se sa velikim problemom kada krene u prvi razred, jer se odvaja od porodice i mora da se prilagodi novim pravilima igre - igre sa vršnjacima. Kako to ide nešto teže, ono u međuvremenu postaje predmet podsmeha i okolina ga često odbacuje kao neprilagođeno i ulizički nastrojeno ka učiteljici.

Deca ga odbacuju, a roditelji su mu postavili visoke ciljeve.

Počinje da se povlače u sebe, u društvu druge dece je nesigurno, a u prilog mu ne ide ni to što ga roditelji neprestano teše kako mu druga deca zavide jer je mnogo bolji od njih, pametniji i sve u superlativu. Onda dete sebi postavi previsoke ciljeve, želeći da bude savršeno, a to je u potpunom neskladu sa njegovim samopouzdanjem i realnim mogućnostima.

Pročitajte još: Kako da se vratite u poslovni i školski ritam: Pojedite ŽABU

Može li ova pojava i kako da se spreči?

To zavisi najpre od roditelja. Ako puste svoje dete da ponekad bude i povređeno, da “zaradi” boginje, da povremeno izgovori i ružnu reč koju je naučilo, da se izbori za sebe među sebi ravnima, onda ima sve šanse da ga zaobiđe etiketa - starmalo. Dakle, važno je da ide u vrtić ili da što češće komunicira sa vršnjacima na igralištu, u igraonicama, komšiluku...

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.