Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈАСНИ ЗНАКОВИ

Повлаче се у себе, никог не пуштају близу, сувише озбиљни... Иза свега се крије ТУЖНА ПРИЧА

Родитељи алкохоличари - ово није само одсуство срећног детињства код деце, већ и огроман број психолошких проблема у старијој доби.

1602590033_girl-447701_1280.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Алкохолизам родитеља не уништава само њихово здравље и живот, већ узрокује дубоке трауме у психи њихове деце. У САД-у постоје чак и групе за психолошку помоћ не само за децу, већ и за унуке од алкохоличара.

Психолошки портрет детета од родитеља алкохоличара

Деца која одрастају у породици у којој мама или тата или обоје пате од зависности од алкохола, не знају шта је нормално. Главна карактеристика њиховог карактера је несигурност. Не постоји ни једно питање у које су они сто посто сигурни. Њихова несигурност је везана за све сфере живота: за школу, породицу, пријатеље, љубави...

Прочитајте још: Питање за НОБЕЛОВУ награду: Како одвикнути ДЕТЕ од ИГРИЦА? Предлажемо ТРИ УСПЕШНА НАЧИНА

Кад одрасту они готово никад не завршавају било какаву активност до краја. Они напуштају све и остављају послове назавршене. Имају тенденцију да у малим стварима говоре истину, чак и кад то нема смисла, не знају како да се опросте, жале се за сваки неуспех или грешку.

Фото: Депозит

Они не знају како да се опусте, одморе, забаве, веселе и често све схватају превише озбиљно. Они често воле да кажу да забава не игра важну улогу у животу и у то верују.

Прочитајте још: СКРАЋЕНИЦЕ, смајлији, ево колико деце данас НЕ ЗНА да ГОВОРИ!

Тешко им је да остваре личне односе, плаше се да ће пустити друге превише близу. Не знају да протумаче своја осећања, увек су повучени од свих око себе. Понекад их емоције преплаве до те мере да се нису у стању борити са њима. Али чак ни тада то неће никоме испричати, јер су пре свега забринути како ће их дуги људи доживети.

Боје се промена и нервозни су када нешто не могу да контролишу. Знају и осећају да се разликују од других људи, па покушавају то да прикрију. Дешава се да се не слажу са мишљењем осталих, али због несигурности никад своје мишљење не изнесу јавно.

Прочитајте још: Да ли ТРЕБА оставити ДЕТЕ САМО У КУЋИ? У ШОКАНТНИМ случајевима је то (НЕ) ОПРАВДАНО

Нестрпљиви су и желе све одједном. Чини им се ако сада не учине нешто да своју жељу испуне, она ће нестати.

Деца алкохоличара када одрасту могу такође постати зависна од алкохола или ће ући у емотивну везу са алкохоличарем. Привлаче их слаби људи који стално трпе, а љубав и пријатељство доживљавају као услугу њима.

Фото: Депозит

Ако им партнер ствара проблеме, они то прихватају са осећајем дужности. Непрестано траже разлог да се брину и склони су беспотребној анксиозности, ретко су у стању мировања.

Прочитајте још: Жене су се ПРОМЕНИЛЕ, а да ли млади МУШКАРЦИ помажу у кућним пословима?

Често не виде разлику између љубави и сажаљења и зато воле оне којима је сажаљење потребно. Они се труде да одржавају односе по сваку цену, јер је њихов највећи страх одбаченост. Да би научили да показују своја осећања и да се ослободе сталне депресије, потребно им је много снаге и психолошког рада на себи.

Све потиче из детињства

Психолошке повреде које је особа задобила у детињству могу сломити одраслу особу. Запамтите да нема идеалних родитеља. Сви смо ми у детињству доживели да нас родитељи свесно или несвесно повреде. Ако у детињству неке особе није било стресова, онда се не може обликовати у јаку и здраву одраслу особу. Стога је најважније научити како своје слабости и страхове претворити у врлину.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas