· · Коментари: 0

5 БИЉАКА које треба да имате у канцеларији уколико желите да унапредите своју каријеру (ФОТО)

Научници говоре о биљкама којима треба да обогатите радни простор да бисте напредовали

1655719362_desk-1399811_960_720.jpg
Фото: Пиxабаy

Истраживање британских научника који је објавио Универзитет Екситер показало је да присуство биљака у канцеларији може да побољша креативност за 45%, продуктивност за 40%, а опште расположење за 50%.

Истраживачи са Универзитета у Екситеру организовали су студију која је обухватала 350 испитаника подељених у импровизоване канцеларије. Свим испитаницима додељен је исти посао, а резултати су показали знатно већу продуктивност и креативност на радним местима која су била окружена биљкама.

Поред ових предности, зеленило ће улепшати простор, пречистити ваздух, а познато је и да смањује стрес. Ако смо вас убедили у благодети зеленог радног окружења, погледајте којих пет биљака ће се савршено уклопити у сваку канцеларију.

1. Сансеверија (Сансевиериа)

Сансеверија, афричко копље или индијанско перо је веома отпорна биљка, па самим тим и савршен избор ако немате много искуства у хортикултури. Неће јој сметати сув ваздух и мањак сунчеве светлости или ако због посла понекад заборавите да је залијете. Иако је неће "убити", мањак неге може утицати на њену лепоту јер ће шаре на њеним листовима постати нешто блеђе.

Фото: Пиxабаy

2. Красула (Црассула овата)

Красула или Јапанско дрво новца је веома популаран избор за канцеларије, јер како само име наговештава, присуство ове биљке наводно привлачи новац. Постоје објашњења да листови биљке садрже етерична уља која повећавају менталну и физичку будност човека и активирају његове умне и физичке способности, па се на тај начин постижу бољи резултати и већа зарада.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Побољшајте везу између ума и тела и смањите стрес: Решења која можете свакодневно да примените

3. Потос (Потхос)

Ова пузавица, позната и под називима Сциндапсус и Девил’с Ивy, у сродству је са филодендроном. Сциндапсус се врло лако гаји и добро подноси сув ваздух. Толерисаће и слабије осветљење, а наградити вас брзим растом ако га залијете с времена на време.

Фото: Пиxабаy

4. Кактус оловка (Еупхорбиа тируцалли)

Популарност дугује како необичном изгледу, тако и својој отпорности. Баш као и остале врсте кактуса, ова биљка не захтева превише пажње. Држите је на светлом месту, али не и директо изложену сунцу. Воли влажне просторе, али је заливање потребно свега једном месечно. Одлична је за канцеларије, јер је није погодно држати близу деце. Ако се поломе, гранчице ове биљке испуштају млеко које је отровно, па је потребан опрез.

Фото: Пиxабаy

5. Замија (Замиоцулцас замиифолиа)

Замија припада сукулентима и веома је популарна собна биљка. Идеална је за радни простор јер према фенг шуи филозофији, замија активира поља среће и новца и упија негативну енергију. Нега замије не представља захтеван посао јер јој је довољна тек основна нега. Потребно јој је тек једно заливање у месец дана, а лети нешто чешће.

Фото: Пинтерест

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.