Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Биљка која је ПРИРОДНИ ФЕНОМЕН: Све што нисте знали о МЕСОЖДЕРКИ

Ова биљка јединствена је по многим стварима

1657119746_raphael-wild-wUDfDrb7RA4-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Месождерка спада у групу карниворних биљака - њена јединственост се огледа у томе што се храни и инсектима и ситним животињама, а не само путем сунчеве светлости и фотосинтезе. Свој плен успева сама да привуче и ухвати у замку. Не само што није потребно да ви храните ову биљку, већ ће то она и сама обавити. 

Ако сте љубитељ необичних врста биљака, ово је прави избор за вас.

Ова биљка функционише тако што испушта мирис који је привлачан инсектима, а потом их увлачи у замку. Током наредних дана она користи хранљиве материје из ухваћеногплена.

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

 

Месождерка се може наћи у мочварама, односно у стаништима која су богата водом и светлошћу, али сиромашна хранљивим материјама. Управо због тога, она је развила механизам који привлачи инсекте. У најзаступљеније врсте спадају Тустика, Росуља и Венерина мухоловка.

Красе их јарке боје којим привлаче плен, који потом заробе и варе помоћу јаких сокова. Неке од врста имају лепљиве листове који луче сокове.

Овој биљци потребно је доста сунчеве светлости и то директне, али и често и обилно заливање. Не успева н сваком земљишту, већ у киселом белом тресету који не садржи много хранљивих материја. Занимљиво је да могу да расту и на кречњачком тлу и у вулканском пепелу.

У току зиме улазе у стање "хибернације", а на пролеће поново бујају.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas