· · Komentari: 0

Svete biljke koje će vas štititi ukoliko ih budete gajili u svom dvorištu: Ove 4 biljke će vam pomoći, a mogu imati i lekovito dejtvo (FOTO)

Pogledajte koje biljke treba da imate u svom dvorištu kako biste živeli u miru

1657013294_woman-6493189_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Baštovanstvo zahteva mnogo planiranja, a biljke se u skladu sa godišnjim dobima smenjuju. A ako uz baštovanstvo volite i da koristite određene biljke kao začine, počnite sa uzgajanjem ove četiri lekovite biljke.

Lako se održavaju, ne zahtevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor.

Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim i manje vlažnim uslovima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet, pa mogu da zaštitite od virusnih infekcija. Eterična ulja u tamjanu, takođe, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano

Origano vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a ovaj mirisni član porodice nane dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu. Karvakrol, limonen i drugi antioksidativni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Foto: Pinterest

Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u bašti. Tradicionalno se koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može da pogoduje i zdravlju imunog sistema. Bogat je raznim fitohemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini.

Poreklom je sa Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama. Bogat je ruzmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Foto: Pinterest

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.