· · Коментари: 0
биљка

Дому уноси дух егзотике: Како се гаји КАЛАТЕА?

Калатеа захтева пажњу, али узвраћа лепотом

1660995773_profimedia-0625868841.jpg
Фото: Профимедиа

Калатеу многи сматрају једном од најлепших тропских биљака, а пореклом је из Бразила. Препознатљива је по дугуљастом лишц́у које карактеришу пругице. Због занимљивих пругастих листова позната је и по надимцима биљка зебра или биљка паун.

Нега калатее

Сматра се да није биљка за почетнике због репутације тешке биљке за одржавање, али уколико се заиста потрудите вратиће вам невероватном лепотом. Ипак, има много предности, брзо расте, погодна је за куц́не љубимце, бујна је и привлачна, па вреди уложити мало времена.

Прочитајте још: Гаји се лако и штити човека: ИРИС је најпознатији цвет у митологији и једноставан је за одржавање

Калатеа и светлост

Биљке калатее више воле филтрирано, индиректно светло или хлад. Навикле су да расту испод крошњи дрвец́а на дну џунгле и зато су прилагођени кратким делићима сунчеве светлости уместо сталних оштрих зрака. Најбоље је да калатеју држите даље од директне сунчеве светлости, јер превише светлости може да сагори лишц́е и проузроковати промену боје.  Можда ћете и да приметите да се њени листови померају током дана. Ноћу се преклапају према горе, а ујутру шире.

Тло

Влага је од највец́е важности за биљку калатеју, зато се одлучите за мешавину тла која добро задржава воду. Обавезно посадите калатеју у посуду са дренажним рупама у основи; иако воли влажно земљиште, и даље је подложна труљењу корена ако се преплави.

Заливање калатее

Калатеа је биљка која воли воду. Најбоље резултате постиже када се редовно залива како би одржала стално влажно земљиште. У зависности од вашег куц́ног окружења, то би могло да значи заливање сваких неколико дана, једном недељно или једном сваке друге недеље. Најважније правило је да се земља никада не осуши. Ако приметите да ивице листова калатеје порумене или увену, то је сигуран знак да треба да повцећате ритам заливања.

Калатее су избирљиве када је врста воде у питању. Осетљиве су на неколико минерала који се обично налазе у вец́ини вода из славине, због чега им листови постају жути. Како бисте то избегли заливајте је филтрираном водом кишницом или једноставно оставите да вода из славине одстоји преко ноћи.
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.