Oglas
· · Komentari: 0

Gaji se lako i štiti čoveka: IRIS je najpoznatiji cvet u mitologiji i jednostavan je za održavanje

Iris je bio poznat još u slovenskoj mitologiji, jer u njemu možemo videti boga groma - Peruna, zbog čega se u našem narodu zove i "perunika"

1660904074_iris.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ako je verovati staroj legendi, iris raste upravo na onim mestima gde Perun baca svoje munje, a duga dodiruje zemlju.

Pročitajte još: Koliko dugo PETUNIJE mogu da izdrže bez vode? Ukoliko idete na odmor o ovome vodite računa i iznenadićete se kada se vratite

Čak i originalan naziv "iris" u prevodu znači duga, a u grčkoj mitologiji ovaj cvet je bio u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom, koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu.

Zahvaljujući ovakvim legendama, iris je postao simbol nade, vere i dubokog poštovanja, zbog čega su mnoge kraljevske porodice ovaj cvet počele da koriste kao svojevrstan lični simbol.

U azijskoj tradiciji iris je simbol "plave krvi", a širom Japana je cenjen i kao cvet kojim se nagrađuju dobra, herojska dela.

Kako izgleda iris?

Postoji preko 200 vrsta ovog cveta, a najčešće se gaji visoki i srednje visoki iris. Zbog svog specifičnog izgleda, njegov cvet se često koristi u cvećarstvu, ako i u bogatim cvetnim aranžmanima za svečane prilike.

Iris ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvetaju mirisni i krupni cvetovi. Po jednoj stabljici najčešće budu dva do tri cveta.

NJegova stabljika može da dostigne visinu i do jednog metra, dok niže vrste porastu oko 20 cm.
Iris cveta u raznim nijansama ljubičaste, tamno roze i plave boje, kao i u beloj, žutoj, bež, i crvenoj boji, a postoje i vrste koje su posebno interesantne zbog cvetova u kombinaciji nekoliko boja.

Kako se gaji iris?

Za gajenje irisa biće vam potrebno plodno zemljište normalne vlažnosti, jer ovaj cvet ne voli teška, suviše kisela i vlažna zemljišta.

Sadnja se obavlja u jesen, od kraja oktobra do polovine novembra, ili u proleće čim vremenske prilike to dozvole.

Ako sadite iris u saskiji, gledajte da to bude veća i dublja saksija, a ako ga sadite u bašti ili leji, razmak sadnica mora biti oko 30 cm.

Period cvetanja irisa je od početka maja do kraja juna, a neke vrste održavaju cvet i u septembru.

Pročitajte još: Kako se neguje karanfil? "CVET BOGOVA" koji voli sunce

Iris će bujnije cvetati na sunčanom mestu, jer ako je u senci može se desiti da uopšte ne procveta.
Zalivanje treba da bude umereno, a zemlja skoro pa suva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas