Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да негујете БОЖИЋНУ ЗВЕЗДУ до Божића? Овако се правилно залива

Поинсетија или биљка која је у народу позната као "божићна звезда" је вишегодишња биљка пореклом из Мексика

1703521723_shutterstock_1906879327.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Најчешц́е се узгаја током зимских празника, али се може узгајати и као вишегодишњи баштенски грм. Цветови ове биљке су скуп ситних, жутих цветова окруженим великим, сјајним, црвеним цветним листовима. 

Мексичка легенда каже да је једна сиромашна девојчица пожелела да украси олтар у цркви пред Божић, а имала је само неки коров који је убрала крај пута. Пред окупљеним верницима, он се чудом претворио у прелепу биљку тамнозеленог и црвеног лишћа - поинсетију. Тако је ова биљка према предању постала симбол празника широм света, а све чешће се виђа и у нашим домовима.

Светлост

"Божићна звезда" најбоље успева када се налази на јакој, дифузној сунчевој светлости, па ставите своју биљку близу осунчаног прозора где ц́е добијати најмање шест до осам сати дифузне светлости дневно. Иако биљке могу да преживе са мање сати светлости, нец́е бити тако снажне или дуговечне. Имајте на уму да излагање директној сунчевој светлости може да изгори листове.

Земљиште

Иако се божиц́не звезде обично купују вец́ у саксији из баштенског центра или расадника, ако садите (или поново садите) божиц́ну звезду, изаберите добро дренирајуц́у земљу за саксију на бази тресета за најбољи успех.

Заливање божићне звезде

Заливајте божиц́ну звезду кад год је површина тла сува на додир. Потпуно заситите земљу док вода не прође кроз дренажне рупе на дну саксије, али не дозволите да биљка буде у води. Ако је саксија била умотана у украсну фолију, обавезно пробушите неколико рупа на дну како бисте омогуц́или да се вишак воде оцеди, пише Тхе Спруце.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas