Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
тропска биљка

Како се правилно залива ОРХИДЕЈА? Једну грешку сви правимо

Неправилно заливање орхидеја најчешћи је разлог заустављеног цветања и нездравог изгледа.

1624194569_orchids-4791797_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Заливање орхидеја није компликовано, али захтева другачији начин поступања од заливања других собних биљака.

Велика већина орхидеја узгајаних у кући су епифити, што значи да живе у природи држећи се дрвећа или чак камења. Корени ових биљака су високо специјализовани органи који се драстично разликују од других биљних корена.

Правилно заливање орхидеје

Прочитајте још: ФИЛАДЕНДРОН, романтична биљка која захтева минималну негу: Украсиће сваку просторију

Корени орхидеја окружени су танком мембраном. Ова вишенаменска мембрана брзо упија велике количине воде, приања на грубе површине и поспешује размену минерала и соли.

Уколико знамо да "читамо" корење орхидеја знаћемо и да је правилно заливамо. Важно је да запамтимо да би орхидеја радије била мање него више заливена. Корени орхидеја који су непрекидно мокри иструлиће, а биљка ће пропасти.

Уобичајене грешке у заливању орхидеје

Орхидеје су тропске биљке, међутим, живе на дрвећу. У природном станишту изложене су обилним кишама које могу трајати сатима или чак данима, али су такође прилагођене сушном периоду када добијају мало воде.

Прочитајте још: Решење за МРАВЕ уз пет једноставних корака: Мрвице уклањајте одмах

Пречесто заливање орхидеје

Орхидеји никада не би требало да дозволимо да буде дуго у води. Треба да се потпуно осуши између заливања.

Заливање ноћу

Орхидеје треба увек да заливамо ујутру. Ноћно заливање омогућава стагнирање воде што подстиче бактеријске и гљивичне проблеме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas