· · Komentari: 0
tropska biljka

Kako se pravilno zaliva ORHIDEJA? Jednu grešku svi pravimo

Nepravilno zalivanje orhideja najčešći je razlog zaustavljenog cvetanja i nezdravog izgleda.

1624194569_orchids-4791797_1280.jpg
Foto: Pixabay

Zalivanje orhideja nije komplikovano, ali zahteva drugačiji način postupanja od zalivanja drugih sobnih biljaka.

Velika većina orhideja uzgajanih u kući su epifiti, što znači da žive u prirodi držeći se drveća ili čak kamenja. Koreni ovih biljaka su visoko specijalizovani organi koji se drastično razlikuju od drugih biljnih korena.

Pravilno zalivanje orhideje

Pročitajte još: FILADENDRON, romantična biljka koja zahteva minimalnu negu: Ukrasiće svaku prostoriju

Koreni orhideja okruženi su tankom membranom. Ova višenamenska membrana brzo upija velike količine vode, prianja na grube površine i pospešuje razmenu minerala i soli.

Ukoliko znamo da "čitamo" korenje orhideja znaćemo i da je pravilno zalivamo. Važno je da zapamtimo da bi orhideja radije bila manje nego više zalivena. Koreni orhideja koji su neprekidno mokri istruliće, a biljka će propasti.

Uobičajene greške u zalivanju orhideje

Orhideje su tropske biljke, međutim, žive na drveću. U prirodnom staništu izložene su obilnim kišama koje mogu trajati satima ili čak danima, ali su takođe prilagođene sušnom periodu kada dobijaju malo vode.

Pročitajte još: Rešenje za MRAVE uz pet jednostavnih koraka: Mrvice uklanjajte odmah

Prečesto zalivanje orhideje

Orhideji nikada ne bi trebalo da dozvolimo da bude dugo u vodi. Treba da se potpuno osuši između zalivanja.

Zalivanje noću

Orhideje treba uvek da zalivamo ujutru. Noćno zalivanje omogućava stagniranje vode što podstiče bakterijske i gljivične probleme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.