Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова два пића су добра за ЗАЛИВАЊЕ БИЉАКА: Користимо их свакодневно

Ако сте склони да попијете пола шољице кафе, а остатак баците размислите још једном, јер су стручњаци открили да је она одлична за биљке, баш као и још један напитак.

1646598943_3bb45cd51233edfbbb2f7d3094a69dd84bfb3390.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док научници у Аустралији покушавају да открију да ли људски урин може да поспеши раст биљака у парковима, стручњаци из ВеТхрифта бавили су се неким другачијим анализама.

Кажу да кафа и чај могу бити одлично ђубриво за ваше биљке јер садрже неке од есенцијалних хранљивих материја које су им потребне, као што су азот, калијум, калцијум и магнезијум.

Прочитајте још: Први пролећни послови: Ево шта треба посадити у МАРТУ

Главни саветник за хортикултуру РХС-а Гај Бартер се слаже: „Непопијена пића могу бити корисна. Многи људи испразне остатак кафе када се охлади на своје собне биљке. Направили смо нека истраживања и открили смо да су чај и кафа прилично добри за биљке."

Кафа

Садрже мало азота – али само ако ставите кафу без млека, јер оно трули и смрди. Такође, ако у кафу ставите шећер, то може смањити корисне ефекте на ваше биљке јер може да блокира азот. У том случају додајте обично ђубриво ако биљке мало пожуте. Стављање талога кафе у гомилу компоста је органски начин да биљкама дате огроман подстицај. Ипак, не треба претерано хранити биљке кафом, довољно је једном недељно. Биљке које воле киселину су азалеје, хортензије и бромелије и оне преферирају кафу више од ружа које могу да увену ако се прехрањују.

Прочитајте још: Какву СИМБОЛИКУ носе мушкатле? Црвена, бела или розе?

Чај

Чај је благо кисео, мада ако имате стварно алкалну воду, то би могло да смањи киселост. Људи су га кроз историју користили за своје унутрашње азалеје и гарденије и сматра се да је добар за кућне биљке. Али, студија из 2010. показала је да је мало вероватно да је већи део азота у чају заиста доступан биљкама и да чај такође садржи алуминијум, флуор и манган, који су безопасни за људе, али високе концентрације у веома јаком или динстаном чају могу да успоре раст биљака. Закључено је да је листове чаја најбоље ставити на гомилу компоста, а не око биљака.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas