Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УПОЗНАЈТЕ ЧЕТИРИ НАЈОПАСНИЈЕ И НАЈОТРОВНИЈЕ БИЉКЕ НА ЦЕЛОЈ ПЛАНЕТИ! Чим дођете у додир са њима наступају проблеми

Откријте биљне врсте које се убрајају у најопасније и најотровније биљке на читавој планети

1700831480_802144_pexels-marlon-alves-14750826_orig.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

На листи смртоносних биљака ове су у врху:

 

Љутић

Баштован из Велике Британије је 2014. године умро под мистериозним околностима, након што су му готово сви органи отказали. Иако узрок смрти није откривен, сумња се да је несрећни баштован највероватније преминуо након контакта са биљком по имену једић или љутић (лат. Ацонитум напеллус), која припада роду скривеносеменица из фамилије љутића. Најотровнији део биљке је корен, али су и листови поприлично отровни. Неуротоксини из биљке се могу апсорбовати кроз кожу, а неки од симптома тровања су пецкање, повраћање, укоченост и дијареја.

Лакхвир Синг је 2010. године осуђена за убиство свог љубавника након што му је у кари ставила љутић. Но, упркос гастроинтестиналним проблемима, њен бивши љубавник је успео да преживи тровање. Осим ових симптома. ова смртоносна биљка успорава рад срца што свакако може да доведе до смрти, пише ББЦ.

 

Манчинелово дрво

Још једна озлоглашена биљка је манчинелово дрво (лат. Хиппомане манцинелла), које се још назива и "дрво смрти", а чији плод невероватно подсећа на јабуку због чега се назива и "јабука смрти". Дрво расте у јужним деловима Северне Америке и северним деловима Јужне Америке и толико је отровно да се чак за време кише не препоручује стајање испод њега. Наиме, органско једињење форбол помешано са кишницом може да изазове тешке опекотине. Спаљивање дрвета се такође не препоручује, јер је и дим токсичан и може привремено да ослепи особу која се налази у његовој близини. Иако  је чак и стајање поред ове биљке опасно, једино конзумирање плода може стварно да убије. 

 

Рицинус

Упркос својим раскошним црвеним плодовима која може да улепша многе баште, рицинус је веома отровна биљка. У нашем народу је зову скочац и црвени чичак (лат. Рицинус цоммунис). Отровни су сви делови биљке, али је концентрација отрова највећа у семенкама. Симптоми тровања су повраћање и дијареја који могу трајати и до недељу дана пре него што наступи смрт услед отказивања функција органа. 

 

Раково око

И биљка по имену раково око (лат. Абрус прецаториус) спада у опасне биљке. Наиме, отровна супстанца абрин се налази у јарко црвеним семенкама које се користе и у изради перкусија и накита. Само једна семенка биљке која расте у Индонезији може бити фатална за људски организам, али само уколико је сажваћете.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas