Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАЛА ШКОЛА БОТАНИКЕ

Обратите ПАЖЊУ! Ове две биљке управо листају у парковима, а могу бити ОТРОВНЕ (ФОТО)

Почело је листање и парковима, а можда и нисмо свесни да неке биљке могу бити смртоносне

1646349712_boys-g7868e859c_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Због недовољног познавања биљног света, многи од нас нису ни свесни да се многе отровне биљке могу наћи у парковима и баштама. Данас вам доносимо две најчешће биљке са којима се можете сусрети у парковима и градским природним оазама, а које су изузетно опасне па чак и смртоносне. Посебно морате водити пажњу о својој деци да не дођу у додир са њима.

Прочитајте још: Био је врло дрзак и смео, а увек је држао до своје речи: Да ли знате ко је био српски Робин Худ?

Калина, жива ограда 

Калина је жбун или ређе ниско дрво, висине од 1 до 3 метара. У парковима и баштама се стално орезује и тако се формира жива ограда. Гране су савитљиве и носе листове који су дугуљасто-елиптични и целог су обода. Листови су кожасти, на лицу тамнозелени, а на наличју светлозелени. Цветови су бели у метличастим цвастима на врховима грана. Плодови су округласте сјајне бобице, црне боје које сазревају крајем лета. Плодови калине, су горке и отровне. Уколико се биљка редовно орезује, плодови се не формирају.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Без обзира на горчину, плодови су најчешћи извор тровања. Забележени су и смртни случајеви. Чак и две поједене бобице код двогодишњег детета могу да изазову повраћање и пролив. Поред тога, симптоми тровања су и болни грчеви и слабљење пулса.

Багрем

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Багрем је једна од првих америчких дрвенастих врста унешених у Европу. Данас је широко распрострањен у већем делу Европе. Багрем је листопадно дрво високо до 30 метра са растреситом, светлом и округлом крошњом. Кора дебла је избраздана, тамносмеђа. Листови су непарно, перасто сложени. Залисци су метаморфозирани у дугачке, врло оштре мркоцрвене трнове. Цветови су груписани у лепе дугачке гроздасте цвасти. Цветови су мирисни, крупни, лептирасти, бели или светло ружичасти. Плод је спљоштена, до 10 центиметара дуга, тамносмеђа махуна са десетак бубрежастих семена. Цвета у априлу и мају.

Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце

Код нас је багрем веома распрострањено дрво. Позната је медоносна биљка. Сви делови багрема су отровни, кора посебно, затим семенке, махуне и листови. Једино цветови нису отровни. Отровност потиче од токсалбумина робина, кога највише има у кори. Познато је да само 4 семенке код деце доводе до тровања.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas