Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАЛИВАЊЕ БИЉАКА ЗИМИ: Трик уз који ћете знати да су биљке "жедне" - вода мора да се СМАЊИ да не ИСТРУНУ

Кућне биљке нису имуне на долазак зиме, иако се налазе у клими са контролисаном температуром

1667308537_chair-ge6008fb4a_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

 На собне биљке, било да се ради о кућним биљкама током целе године или о биљкама које сте унели унутра, може да утиче неколико фактора "зимског стреса", укључујући температуре које варирају од дневне топлоте до вечерње хладноће, сув ваздух и кратке дане који смањују количину светлости. 

Различите биљке могу да имају различите потребе када је у питању нега током зиме.  Уопштено гледано, покушајте да имитирате зимске услове у регионима у којима су ове врсте аутохтоне. На пример, биљке које потичу из тропских подручја џунгле, где постоји мала разлика између услова зими и лета, често немају исти период мировања као биљке које потичу из умеренијих зона. Иако постоје неке опште смернице, запамтите да је циљ увек да опонашате природно зимско станиште биљке у мери у којој то можете.

Прочитајте још:  Најбоље биљке за држање у спаваћој соби: Оне не траже много светла

Прилагодите рутину заливања

Већини собних биљака је потребно мање воде током зиме. Иако је истина да је зимски ваздух сувљи, биљке имају спорији раст током хладнијих месеци, а неке чак и потпуно мирују. Због тога је биљкама потребно мање воде да би биле хидриране, а прекомерно заливање може да доведе до труљења корена. Имајте на уму да различите биљке имају различите потребе за водом, кактусима отпорним на сушу и другим сукулентима можда уопште неће требати заливање, док неким тропским крајевима и даље може да буде потребно редовније заливање.

Површинско земљиште може брже да се осуши током зимских месеци, али то није добар показатељ да је биљци потребна вода. Пробајте тако што ћете да ставите прст у земљу да бисте утврдили да ли је земљите  суво центиметар или два испод површине. 

Додатни савет

Не користите хладну воду за заливање кућних биљака. Користите воду која је собне температуре да бисте избегли шокирање корена биљке. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas