Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Заштитите РУЖЕ од кише: Њима влага никако не прија, али им једна стар може помоћи да цветају до краја сезоне

Послушајте савет који ће ваше руже заштитити од неповољног времена

1685897851_ruze.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Влага и топлота, то су најважнији чиниоци развоја биљака, али превише кише може да доведе читаву башту у опасност. Ако бринете за своје руже, ево савета за појачану негу током кишног периода.

Да би биљке преживеле вишак воде, треба им омогућити добру дренажу, али и сачувати од налета штеточина и корова.

Руже су краљевско цвеће и зато их треба краљевски неговати. То значи да  прво треба уклонити било какво грање које евентуално расте изнад њих, како би уживале на сунцу кадгод га има.

Пазите и да редовно уклањате коров, којег ће бити више него икад док се обилне кише смењују с топлим периодима.

Проверите у каквом је стању земља - корен не сме да се предуго "дави" у води која не отиче, иначе ће иструлити. Ако је ружа на тлу под нагибом, изнад ње направите каналчић или неку баријеру која ће је заштити од воде која се слива. Омогућите дренажу на сваки могући начин. По потреби, додајте још земље, како бисте подигли ниво око самог стабла.

Уколико имате више ружа које се додирују, скратите им гране. Евентуално друго цвеће такође поткрешите како би било што више ваздуха око биљака. Тако ћете омогућити лакше проветравање и брже сушење лишћа после пљускова. Наравно, прецветале цветове редовно уклањајте.

Обиље падавина даје прилику инсектима и штеточинама да се намноже. Да бисте заштитили руже, треба да их прскате инсектицидом једном недељно. Оне су, такође, подложне и нападу гљивица, па треба користити и фунгицид. Направите паузу од два дана после инсектицида.

Кад се време стабилизује и кишни период заврши, додајте ђубрива ружама, најбоље стајњака - скините слој земље од пар центиметара, сипајте ђубриво и онда вратите земљу. Тако ћете осигурати да руже лепо цветају током целог лета.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas