Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ПОВЕЋАТЕ САМОПОУЗДАЊЕ ЗА 30 ДАНА: 4 вхунске, а једноставне технике преобразиће ваш живот

Према стручњацима ове 4 технике повећаће ваше самопоуздање за 30 дана.

1713455137_shutterstock_2277506983.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте наишли на зид сумње у себе или се осећате као да вам стално недостаје, нисте сами – неке процене говоре да 85% људи широм света има низак ниво самопоуздања.

 

Самопоштовање није мистична особина којом смо или благословени или не. То је вештина, нешто на чему можемо да радимо и да временом побољшавамо. То је као мишић - што га више савијамо, постаје јачи. Ово су 5 техника које ће вам помоћи да за 30 дана подигнете самопоуздање.

1) Почните да се упоређујете искључиво са самим собом


Да ли сте икада ухватили себе како се упоређујете са неким? Психотерапеуткиња Ејми Морин, наводи да истраживања сугеришу да „када се људи упоређују са другима, осећају завист. И што више зависти, то гору слику имају о себи.” Таква поређења могу да искриве перцепцију сосптвених достигнућа, у виду тога да не видимо колико вредимо. Тако да је једино решење да се поредимо једино са сопственом верзијом од јуче.

Како ово применити у свом животу у наредних 30 дана

Водите дневник: Документујте свој напредак и достигнућа, без обзира колико мали изгледали. Размишљање о сопственом расту може бити невероватно оснажујуће.
Поставите лична мерила: Уместо да мерите свој успех у односу на друге, поставите сопствене циљеве и славите када их постигнете.
Ограничите изложеност друштвеним мрежама: Смањите време проведено на платформама које покрећу поређење и прилагодите свој фид тако да садржи више садржаја који инспирише и образује, а не да изазива завист.


2) Дружите се са самоувереним људима


Окружење има снажана утицај на нас. Уколико проводимо време са особама које су позитивне, образоване, самоуверене и срећне, временом ће та енергија прећи и на нас. Мотивациони говорник Џим Рон је једном рекао: „Ви сте просек од пет људи са којима проводите највише времена."

Неки се слажу са овим, а неки доводе у питање. Оно што је сигурно јесте да људи са којима проводимо већину времена имају огроман утицај на то ко смо. Психолози би то могли назвати „друштвеном заразом“. Како наводе стручњаци, ово је „процес којим се информације, као што су ставови, емоције или понашања, брзо шире у групи од једног члана до другог без рационалног размишљања и разлога“.

Како ово применити у свом животу у наредних 30 дана

У наредном месецу одвојите тренутак да размислите о својим друштвеним круговима. Ево како можете да промените своју друштвену динамику да бисте повећали своје самопоштовање:

Дајте приоритет времену са својим самоувереним пријатељима: Потрудите се да проведете више времена са онима који вас подижу и чине да се осећате способније.
Ограничите време са негативним утицајима: Иако је важно подржати пријатеље којима је потребно, доследно негативни или песимистични појединци могу вам одузети енергију и самопоштовање. У реду је поставити границе за сопствено благостање.
Потражите нове везе: Ако откријете да ваш тренутни круг не подстиче раст који тражите, не оклевајте да посегнете и формирате нове односе који су у складу са вашим личним развојним циљевима. Људи којима се окружујете могу вас или подићи или спустити. Изаберите их мудро.


3) Суочите се са стварима које вас плаше


„Нерад рађа сумњу и страх. Акција рађа самопоуздање и храброст. Ако желите да победите страх, немојте седети код куће и размишљати о томе. Изађите и заузмите се за себе.”

Изнад је цитат Дејла Карнегија, прослављеног писца за саморазвој, али ово саветују и савремени стручњаци. Психотерапеуткиња Ејми Морин, саветује нас да се суочимо са својим страховима, пише сајт Идеапод.

Како ово применити у свом животу у наредних 30 дана

Ево једноставног пута који ће вас водити кроз овај процес:

Направите листу страхова: Запишите све што вас плаши, велико или мало. Видети своје страхове на папиру може их учинити мање застрашујућим и лакшим за управљање. Да ли је то јавни говор, иницирање разговора са странцима или можда преузимање нових обавеза на послу? Можда је то нешто тако лично као што је изражавање својих осећања некоме блиском вама. Шта год да је, запишите.
Изаберите своје битке : Почните са страховима који су мање парализирајући и постепено напредујте до оних већих. Ово помаже у изградњи самопоуздања.
Поставите недељне изазове: Циљајте да се суочите са једним или два страха сваке недеље. На пример, ако се плашите јавног говора, почните тако што ћете више говорити на састанцима.
Припремите се и вежбајте: За изазове који захтевају вештину или знање, као што су јавни наступ или нова активност, одвојите време да се припремите и вежбате. Компетентност рађа самопоуздање.
Прославите своје победе : Потврдите своју храброст у суочавању са својим страховима, без обзира на исход. Сваки покушај је корак напред на вашем путу ка већем самопоуздању.


4) Поставите реалне циљеве


Већина нас има циљеве, проблем је често у томе што су често превелики и застрашујући. Лиценцирани терапеут Џени Менпа саветује да се велики циљеви разбију на „ситније комаде, који могу да се прогутају“.Овај приступ не само да чини ваше циљеве достижнијим,већ и штити од обесхрабрења које често следи када не остваримо своје превисоке амбиције.

Како ово применити у свом животу у наредних 30 дана

Раставите своје циљеве: Почните са својим главним циљевима и наведите све мање задатке који су потребни за њихово постизање. Ово би требало да буду задаци којима се може управљати и које можете реално да остварите.
Одредите приоритете рашчлањених циљева: Одредите који су најкритичнији и почните са њима. Ово помаже да се осигура да су ваши напори фокусирани на оно што ће имати најзначајнији утицај.
Поставите рокове: Као што ваш главни циљ треба да буде временски везан, тако и они мањи треба да буду. Ово ће вас држати на правом путу.
Прославите мале победе: Признајте и прославите сваки задатак који остварите и решите. Ово појачава позитивну петљу повратних информација и гради самопоуздање.

Сенса

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas