Oglas
· · Komentari: 0

NAJUKUSNIJI RUČAK SA KISELIM KUPUSOM: Podvarak, bogat i aromatičan obrok koji greje dušu

Podvarak je jedno od onih jela koja evociraju uspomene na miris i toplinu doma. Kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, on savršeno spaja jednostavne sastojke i bogate ukuse.

1732967149_549217_shutterstock-1948766245_f.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa (može i 1,5 kg, zavisi od željene količine)
  • 500 g svinjetine (npr. but ili krmenadle) ili suvo meso (npr. sušena slanina ili kobasica)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja ili masti
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 100 ml vode ili bujona

Priprema:

 Očistite i sitno iseckajte kiseli kupus. Možete ga iseći na veće komade, zavisno od toga kako volite da izgleda u jelu. Isecite svinjetinu (ili suvo meso) na kocke ili trake. Ako koristite kobasicu, iseckajte je na kolutove.

U velikoj šerpi zagrejte ulje ili mast. Dodajte iseckan crni luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast (oko 5-7 minuta). Dodajte meso (ili kobasicu) i propržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte mlevenu papriku, lovorov list, so i biber.  U šerpu sa prženim mesom dodajte iseckani kupus. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.  Dodajte pasirani paradajz, a ako je jelo suvo, dodajte malo vode ili bujona. Pokrijte šerpu i kuvajte podvarak na srednje niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dolijte malo vode kako se kupus ne bi zalepio za dno. Podvarak možete pripremiti i u rerni: nakon što sve sjedinite, stavite u vatrostalnu posudu i pecite 30-45 minuta na 180°C. Jelo je gotovo kada kupus postane mekan, a meso sočno i dobro skuvano. Na kraju, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera.  Podvarak možete servirati kao glavno jelo, a uz njega se odlično slažu domaći hleb, pire krompir ili kuvani krompir.

(24sedam)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas