Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNIK

Danas je MLADI SVETI NIKOLA: Ove stvari nikako nemojte raditi

Vernici danas obeležavaju praznik, takozvani Mladi Sveti Nikola dan kada su mošti najčešće slavljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari.

1621667460_nikola.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.

Pročitajte još:  Danas je SVETI DAN kada su NEVERNICI prestali da sumnjaju: Ne radite nikako ove poslove, a noćas na nebu potražite OVAJ ZNAK

Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz likijskog grada Mira u Bari, gde i danas počivaju. Tom prilikom, desila su se mnoga čuda. Iscelili se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni.

To se, kažu, i dan danas dešava, pa se vernici širom sveta mole ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti. Mnogi hrišćanski hodočasnici pohode grad Bari. Oni koji slave Nikoljadan, današnji dan obeležavaju kao preslavu, i obrnuto praznik se u narodu naziva letnji ili mladi Sveti Nikola, ponegde i Nikolice.

Sveti Nikola zimski praznuje se u znak sećanja na dan svečeve smrti, 343. godine. Prema narodnom verovanju, ovaj prolećni praznik, vezan je za obrađivanje zemlje. Po običajnom kalendaru, danas ne valja raditi kućne poslove. Ponegde se, kao i za zimski Nikoljan, daruju deca.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas