· · Komentari: 0
BIOGRAFIJA

Nije ispunio želju majke, ali joj je zato posvetio PESMU, a ono što je rekao doktoru se i danas PREPRIČAVA

Veliki boem i pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović preminuo je danas posle teške bolesti.

Dobrivoje.jpg
Foto: Zoran Jovanović

Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku, a prvu ploču, nazvanu "Kad bi znala koliko te želim" snimio je 1968. godine.

Tokom svoje višedecenijske karijere snimio je dvadeset šest singl-ploča i šesnaest studijskih albuma. NJegove najpoznatije pesme su: Crno vino, Progovori, sliko, Kad bih mog'o i umro bih za te, Ej, da mi je, Tebi se ne žuri, Ja sam rođen u Srbiji, brale, Okreni glavu, Milice, Na mramornoj steni...

Rođen je u selu Preljina kod Čačka, 1944. godine na verski praznik Mala Gospojina. U Čačku je završio tehničku školu, a potom je u Beogradu dve godine studirao višu tehničku školu. Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera.

Anegdota
Miroslav Ilić se zatim prisetio jednog malog detalja, anegdote kada je Topalović pričao da je jednom prilikom otišao kod lekara.- Bio je jednom prilikom kod lekara i doktor mu je tada rekao da mora da bira između pevanja i cigareta. On je rekao tada "moraću da prestanem pevam" - ispričao je pevač za Blic.

Velika želja njegove majke je bila da joj sin bude inženjer. Kasnije je Dobrivoje pesmu Dobrice Erića "Gajila me majka kraj fenjera, negovala sa suzom u licu, želela je sina inženjera, a dobila lutalicu..." posvetio majci. 

U to vreme, u obližnjem selu Mrčajevci živeo je kompozitor Dragan Aleksić, koji je nakon što je u jednoj kafani čuo kako Dobrivoje peva, sa njim započeo saradnju. Prvu sing-ploču "Kad bi znala koliko te želim", sa pesmama koje mu je napisao Dragan Aleksić, snimio je 1968. godine za Diskos. Aleksić mu je komponovao i naredne tri ploče, ali većeg uspeha nije bilo. Međutim, 1970. godine učestvuje na festivalu Ilidža i osvaja prvu nagradu publike. U periodu od 1968. do 1981. godine snimio je dvadeset šest singl-ploča i jedan LP 1974. godine.

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je pesma Obrena Pjevovića "Ej, da mi je", koju je snimio 1981. godine sa kojom je nastupio na Hit paradi iste godine. U isto vreme započeo je saradnju sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem, koji mu je u saradnji sa tekstopiscem Radmilom Todorović napisao neke od njegovih najlepših pesama: "Kad bih mog'o i umro bih za te" i "Volim te, jedino moje" (1982), "Progovori, sliko" i "Hvala ti što postojiš" (1985).

Godine 1986. snimio je album na kom se nalaze pesme "Crno vino", "Treća jesen zajesenila" i "Ja sam rođen u Srbiji, brale", a nakon toga snimio je pesme: "Idi, mala, idi" (1987), "Okreni glavu, Milice" (1989), "Tebi se ne žuri" (1991), "Kaješ li se još" (1995), "Imali smo bašču šljiva" (2002), "Mesečina nad Moravom" (2006). Bio je i jedan od domaćina Ktitor folk lige 1993. godine.

Snimio je i nekoliko trajnih snimaka za Radio Beograd. Dobitnik je Estradne nagrade Srbije (1983), Nagrade za životno delu na festivalu "Moravski biseri" (2014), Plakete "Zlatna lira" za izuzetna vokalna ostvarenja (2015), Nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017), kao i nagrada na mnogim muzičkim festivalima.

Umro je posle duge i teške bolesti.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.