Oglas
· · Komentari: 0

KAKO JE ALEKSANDRA POSTALA HUREM? Poturčili ćerku pravoslavnog sveštenika, a ona pomutila razum najvećem vladaru (FOTO)

Petnaestog aprila davne 1558. godine, preminula je čuvena sultanija Hurem, supruga turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog

1713519200_Foto-Profimedia-Jutjub-Printskrin.jpg
Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/Magnificent Century
Oglas

Mnogi ne znaju da je Hurem rođena kao pravoslavka i da joj je otac bio sveštenik. Odrasla je na teritoriji današnje Ukrajine, a zvala se Aleksandra Anastasija Lisovska. Kada se Osmansko carstvo proširilo i na ovu teritoriju, zajedno sa brojnim drugim mladim devojkama, Aleksandra je odvedena u sultanov harem, gde je smeštena zajedno sa oko 300 drugih robinja.

Legenda kaže da je Sulejman bio očaran Aleksandrom na prvi pogled. Osvojila ga je njena hrabrost, harizma, mudrost i zanimljiv način razmišljanja. Odmah ju je uzeo za ljubavnicu, a nedugo potom i za suprugu.

Foto: Vikipedia

Zbog udaje za sultana, Aleksandra je morala da pređe u islam i tada je dobila novo ime - Hurem.

Iako je sultan Sulejman imao još tri supruge, i dalje postoji verovanje da je Hurem voleo najviše. Rodila mu je šestoro dece, a njihova ljubav i dalje se smatra jednom od najvećih koje istorija pamti.

To potvrđuje i legenda koja se vezuje za njenu smrt, odnosno poslednju želju sultanije Hurem.

Naime, pre njene smrti, sultan i sultanija navodno su neko vreme živeli odvojeno. Kada su se ponovo spojili nakon dugog perioda, Sulejman ju je poveo da vidi kako napreduje izgradnja nove džamije i rekao joj kako je njegova duša tamo i da će mu srce zauvek ostati u toj građevini.

Hurem je već tada znala da će uskoro umreti i rekla je sultanu da joj je poslednja želja da je sahrani baš u toj džamiji koja nosi njegovo ime u kojoj je rekao da će zauvek biti njegova duša, kako bi i nakon smrti bili zajedno.

Poslednja želja njegove voljene supruge navodno je potresla sultana Sulejmana do srži. I za života joj je ispunjavao sve želje, pa je na kraju rešio da joj ispuni i ovu.

Sulejman je živeo još osam godina nakon smrti Hurem. I njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u istoj džamiji, pored svoje voljene, a još jedan dokaz silne ljubavi koju je gajio prema njoj jeste činjenica da nakon što je Hurem preminula, Sulejman, vlasnik harema koji su brojali na stotine robinja, u svom životu više nije želeo niti imao nijednu ženu.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas