· · Komentari: 0

Poslednja ŽELJA sultanije Hurem raznežiće i one KAMENOG srca: Sulejman je morao da posluša miljenicu

LJubav koju su imali sultan Sulejman i sultanija Hurem je ostala upamćena kao jedna od najvećih u istoriji

1665824260_Foto-Printcreen-YouTube-Sulejman-Velicanstveni.jpg
Foto: Printcreen/YouTube - Sulejman Veličanstveni

Hurem je rođena u današnjoj Ukrajini kao Aleksandra Anastasija Lisovska. NJen otac je bio pravoslavni sveštenik. Ona je veoma mlada odvedena u Osmansko carstvo kao belo roblje. 

Prema nekim navodima, nju je Ibrahim paša poklonio sultanu i tako je ona dospela u harem koji je tada brojao oko 300 devojaka. Legenda kaže da se Sulejman zaljubio u nju čim ju je ugledao. 

Nakon toga njihova ljubav je počela da cveta, a sultan je bio oduševljen njenom harizmom i načinom razmišljanja. Prvo mu je postala bliska družbenica, a kasnije žena. Iako je imao još tri žene, Hurem je uvek odvajao od ostalih i ispunjavao joj svaku želju.

Imali su šestoro dece, a zajedno su preživeli mnogo lepih, ali i tužnih stvari.

Pročitajte još: "Neko sam ko stvarno suviše voli": Tanja Savić ISKRENO o svom ljubavnom životu i emotivnom STATUSU

Poslednja želja

NJih dvoje su neko vreme bili razdvojeni. Posle dužeg vremena sultan ju je odveo da vidi radove na novoj džamiji. Tom prilikom joj je rekao da su njegovo srce i duša u toj građevini. S obzirom da je Hurem osećala da joj se bliži kraj, kada je ćula ove reći, ona je imala veoma dirljivu želju.

Htela je da bude sahranjena u toj džamiji, pa da tako i njeno srce i duša ostanu tamo. Sultan je ispunio njene zahteve. Džamija je dobila ime Sulejmanija. 

Sultan Sulejman je živeo još osam godina nakon sultanijine smrti. Nije više bio ni sa jednom ženom, a njegova poslednja želja je bila da i on bude sahranjen tu pored Hurem. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.