Oglas
· · Komentari: 0

Sutra slavimo SVETOG APOSTOLA MATEJA: Za mir i blagostanje obavezno uradite jednu stvar

Pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen Svetom apostolu Mateju

1669639919_matej-1.jpg
Foto: SPC
Oglas

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom, ipak vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Pročitajte još: Crkva i njeni vernici danas proslavljaju SVETE MUČENIKE GURIJA, SAMONA I AVIVA: Ove reči izgovaramo za spasenje od nesreće

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze - sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova.

Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Pročitajte još: Počeo je BOŽIĆNI POST: Ima dva aspekta, a evo šta podrazumevaju pravila ishrane

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno promenio kada je počeo da sledi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovedao je hrišćanstvo, isceljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas