· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas slavimo svetog APOSTOLA MATEJA! Na današnji dan morate vratiti sve DUGOVE i izgovoriti ovu MOLITVU

Srbi veruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze. Matej, veruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

1638133976_168512_fddfhfgjg_f.jpg
Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik svetog apostola i jevanđeliste Mateja, koji se u narodu još naziva i Matijevdan. Portal Poreklo čestita svima koji slave ovog sveca, o kojem je nadahnuto pisao sveti Nikolaj Velimirović.

Ko je bio sveti jevanđelist Matej

Pročitajte još: SANDRA BULOK sjajna i u šestoj deceniji: Glumica obukla odelo boje koju ćemo viđati sve više (FOTO)

Zaštitnik bankara i poreznika
Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava sveti Matej, Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Bio je carinik i sakupljač poreza, ali na prvi poziv Gospoda u Kapernaumu Matej je krenuo prilježno i punim srcem za Hristom. Napisao je Jevanđelje na jevrejskom jeziku i ono je, prevedeno na grčki, došlo i do nas. Po silasku Svetoga Duha, apostol Matej propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, Partiji i Mideji. U Etiopiji postavio je za episkopa nekog Platona, a zatim se povukao u molitvenu samoću. Krstio je ženu i sina kneza te zemlje i knez naredi vojnicima da ga dovedu na sud. Vojnici nikada nisu uspevali da vide jevanđelistu iako su mu čuli glas, pa je najzad sam knez odlučio da ga uhvati. Mučio ga je paleći mu vatru na grudima i svetitelj najzad pomolivši se Bogu izdahnu. Knez je naredio da Matejevo telo, u olovnom sanduku, bace u more, ali se Matej čudotvorno javio episkopu Platonu i rekao mu gde da nađe njegovo telo.

Pročitajte još: Svaka veza prolazi kroz PET FAZA, ali većina parova ostane zaglavljeno u TREĆOJ

Videvši sva ova čudesa, knez se najzad krstio i primio ime Mateja napustivši sva svoja zemaljska dobra, a kada je postao i episkop bogougodno je služio Crkvi do kraja svog života.

Srbi veruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze. Matej, veruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama. 

Pročitajte još: Da li partneru treba priznati prevaru? Psiholog savetuje da dobro razmislite zbog JEDNOG razloga

Molitva na današnji dan

Veruje se da ako danas izgovorite ovu molitvu sve će vam krenuti na bolje:

"Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim."

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.