Oglas
· · Komentari: 0

UNIŠTILA STATUU VREDNU 42.000 DOLARA: Poznato delo Džefa Kunsa IZLOMLJENO NA SITNE KOMADE tokom izložbe (FOTO)

Posetioci su ostali u neverici

1676884908_profimedia-0644311780-Dzef-Kuns.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

''Molimo Vas ne dirajte umetnička dela'', natpisi su koji se često postavljaju prilikom izložbi i u muzejima, a postoji i valjan razlog zašto.
LJubitelji umetnosti u Majamiju, u neverici su prisustvovali nedavnom događaju, kada je kolekcionarka ''slučajno'' oborila na zemlju skulpturu poznatog američkog pop umetnika Džefa Kunsa, vrednu čitavih 42.000 dolara. U pitanju je dobro poznata statua balona u obliku psa, jedno od Kunsovih kultnih dela. 

''Ona ga je čuknula prstom'', navode svedovi nemilog događaja, prenosi BBC.

Foto: Instagram printscreen/ bbcnews

Nezgoda se desila tokom ekskluzivne večeri, otvaranja sajma savremene umetnosti za Vip zvanice, koji se održava jednom godišnje u Majamiju. Lokalni umetnik, Stiven Gamson rekao je za ''Miami Helord'', da se divio skulpturi, u trenutku kada ju je starija žena lupkala prstima i oborila sa postolja. U početku se potao, da li je to deo ''predstave'', ali je ubrzo shvatio da je vrag odneo šalu.

'' Kada je statua pala na zemlju, bilo je kao kada saobraćajna nesreća privuče ogromnu gomilu na autoput'', rekao je Gamson za medije.

Srećom po ženu, delo je pokriveno osiguranjem. Ova plava skulptura bila je deo ograničenog izdanja kolekcije, koje  je brojalo 799 dela, a sada je spalo na 798.

Umetnik Džef Kuns, nije komentarisao događaj. NJegova kolekcija Balona u obliku pasa, nalazi se među najpoznatijim delima savremene umetnosti, i dok su neke jako velikih dimenzija druge statue su malene. 2019. Kuns je ušao u istoriju, kada je njegova skulptura zeca prodata kolekcionaru za 91,1milion dolara, što je najveća ikada cena za kupljenu umetninu bilo kog živog umetnika.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas