Oglas
· · Komentari: 0

VREDNO OTKRIĆE: Kako će stena u Norveškoj biti pogon za električne automobile u narednih 100 godina? (FOTO)

Zašto je bitan pronalazak ovog ograničenog resursa?

1689001095_stena.png
Photo: Instagram printscreen/ bbc
Oglas

U Norveškoj je otkriveno ogromno nalazište vrednog minerala zvanog fosfat, koji se može koristiti za napajanje elektirčnih automobila i solarnih panela.

Rudarska kompanija koja ga je pronašla, kaže da je prisutno do 70 milijardi tona fosfora- dovoljno da zadovolji potražnju u narednih 100 godina, prenosi BBC.

Fosfor je na listi minerala od značaja za privredu Evropske unije.
Pre ovog, najveća količina fosfatnih stena bila je u zapadnoj Sahari u Maroku. Prema procenama američkog Geološkog zavoda, Kina ima 3,2 milijarde tona fosfora, a Egipat 2,8.

Šta je fosfat?

To je mineral koji dolazi iz fosfatne stene. On je ograničen resurs, što znači da postoji smao određena količina na svetu i da će na kraju ponestati.

Oko 90% iskopanog fosfata koristi se za proizvodnju đubriva za poljoprivrednu industriju. Postoji zabrinutost da bi oslanjanje na fosfate, kojih širom sveta nestaje, moglo dovesti do nestašice hrane.

Takođe je utvrđeno da je fosfor neophodan za solarne panele, kompjuterske čipove i litijum-gvožđe fosfatne baterije, koje se koriste u električnim automobilima.

Globalna ekonomija koristi oko 50 miliona tona fosfora godišnje.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas