Oglas
· · Komentari: 0

GREŠKE PRI ZALIVANJU BILJAKA: Evo zašto česmovača nije najbolje rešenje

Saveti koji mogu pomoći vašim biljkama da izgledaju savršeno

1715865356_Foto-Shutterstock-biljke-zalivanje.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

U poslednje vreme sa svih strana stižu saveti čime treba da zalivate biljke da bi bile bujne i zdrave. Iako je voda najbolje piće bez premca za čoveka, kućne biljke nisu ljubitelji sveže tekuće vode sa česme, a nekoliko tečnosti treba izbegavati po svaku cenu. Voda jeste voda, ali ne bilo kakve. Zato bi trebalo da nađemo druge izvore koji će poslužiti za zalivanje naših biljaka, a to nije samo voda sa česme. Neke tečnosti su bolje od takozvane česmovače, a neke su pak lošije od nje. "Najbolji izbor za zalivanje biljaka jeste odstajala voda", rekao je nedavno za RTS Dejan Dragičević, čuveni baštovan i poznavalac prilika u gajenju biljaka. Takođe, otkrio je da bi za dobar rast i razvoj biljaka bilo dobro dodavati prihranu svaki put kada biljku zalivate, s tim što je važno jednom mesečno zaliti je bez prihrane kako bi se višak hemikalija isprao iz zemlje, no za to je potrebno zasaditi biljku u saksiju adekvatne veličine i sa dobrom drenažom.

Čime sve treba da zalivate biljke

Kišnica je fantastična kao voda za zalivanje jer je meka i sadrži nizak nivo soli, samo treba da pronađete način da je sakupljate i čuvate.

Odstajala česmovača obogaćena prihranom

Voda u kojoj kuvate povrće često je bogata vitaminima i mineralima koji mogu pomoći biljkama. Vodite računa da u vodi kojom zalivate nema soli, šećera, ulja ili skroba, te da je iskoriste čim se ohladi kako biste sprečili razvoj bakterija.

Kada menjate vodu u akvarijumu, tu tečnost možete koristiti za zalivanje biljaka zato što je bogata korisnim mineralima. Ne koristite vodu iz akvarijuma koja ima soli.

Svaki izvor vode kao što su ribnjak, jezero, jezero za navodnjavanje ili potok pravi je izbor za biljke, ako nisu zagađeni – ukoliko u njima ima biljaka i životinja, dobra za zalivanje.

Čime nikako ne smete da zalivate biljke

Ostaci kafe sadrže određenu dozu kiselosti, što ih čini nepoželjnim za biljke, naročito ako sadrže mleko ili šećer.

Kisela voda je loša za biljke, jer previše ugljen-dioksida koji se nalazi u njoj formira vrstu ugljene kiseline.

Mleko sadrži šećer, proteine i masti, pa je veoma je loš izbor za zalivanje biljaka.

Tečnosti koje sadrže veštačke zaslađivače ne bi trebalo koristiti. U to spadaju gazirani, negazirani sokovi i sva energetska pića. Osim puno šećera, mogu sadržati i dosta kiselina koje škode biljkama.

Voda iz bazena za kupanje sadrži hlor koji je veoma jak i koji se koristi za uništavanje gljivica i bakterija u bazenu.

Morska voda sadrži veliku količinu soli što je čini lošim izborom za vaše biljke.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas