Oglas
· · Komentari: 0
oprez

Prepoznajte TOPLOTNI UDAR kod vašeg ljubimca: Evo šta treba da uradite čim primetite simptome! (VIDEO)

Obratite dodatnu pažnju na vaše ljubimce tokom leta.

1625563127_friends-1149841_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Naučiti kako se snaći u vrućini može biti borba, jer su zraci sunca, nezaobilazna vlaga i neprestano rastuće temperature neumoljivi.

Pročitajte još: Veterinari savetuju: Ove stvari KUĆNI LJUBIMCI ne vole

Međutim, ako smatrate da je trenutni toplotni talas koji utiče na sve nepodnošljiv, samo zamislite kako se vaš ljubimac oseća. Životinje nemaju luksuz da mogu da kažu kada se osećaju pregrejano ili dehidrirano, zbog čega treba da naučite kako da zaštitite svog ljubimca tokom ovih ekstremnih vremenskih uslova.

Psi

Psi sa dugom dlakom neuporedivo teže podnose vrućinu od onih sa kraćom dlakom.

Međutim, sposobni su da se rashlade dahtanjem i ispuštanjem toplote kroz šape, kako objašnjava dobrotvorna organizacija za životinje Blue Kros.

Simptomi toplotnog udara

Psi to rade jer nisu u stanju da se znoje kroz kožu na isti način kao i ljudi. Ako se pas pregreje, rizikuje da pretrpi ozbiljan toplotni udar, a dobrotvorna organizacija objašnjava da „znakovi toplotnog udara kod pasa uključuju kolaps, prekomerno dahtanje i balavljenje u vidu kapljica.

Šta raditi u slučaju toplotnog udara?

„Ako sumnjate da vaš ljubimac pati od tog stanja, premestite ga na hladno mesto, po mogućnosti sa promajom, navlažite mu dlaku hladnom vodom (nikako ledenom) i odmah se obratite veterinaru“, savetuje dobrotvorna organizacija.

Ostavljanje psa u automobilu po vrućem danu može imati pogubne posledice, jer se temperatura u automobilu može brzo popeti do ekstremnih nivoa, zbog čega se savetuje da psa nikada ne ostavljate u automobilu po vrelom danu. Da bi psima bilo udobno tokom šetnji u vreme ekstremne vrućine, preporučuje se šetnja psa samo ujutro ili uveče, jer ćete tako sprečiti da opeku šape na pločniku ili da dobiju toplotni udar.

Mačke

Različite vrste mačaka mogu biti sklonije opekotinama od drugih, kako navodi organizacija za zaštitu životinja. „Mačke svetle boje su podložne opekotinama; posebno na ušima, nosu i ošišanim površinama “, navodi organizacija, dodajući da,„ kao kod ljudi, opekotine od sunca ponekad mogu dovesti do raka kože “.

Pročitajte još: "Sleteo mu je na glavu i ispovraćao dlačice od pacova": LJubimac Selme Hajek iznenadio poznatog pevača! (FOTO/VIDEO)

Možete čak uložiti u kremu za sunčanje dizajniranu posebno za kućne ljubimce kako biste im pružili odgovarajuću zaštitu od sunčevih zraka. Šišanje dlake, takođe može biti dobar način kako bi se vaše mace osećale prijatnije na vrućini.

Sve što smo rekli za pse, što se tiče prevencije toplotnog udara, važi i za mačke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas