Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Гасни спрејеви за самоодбрану

Млаз СПАСА

Оружје нам се све теже даје, а све лакше одузима и зато погледајмо има ли неког другог начина да се обична, не много снажна особа, одбрани од напада људи и животиња?

1602150166_shutterstock_101207041.jpg
схуттерстоцк_101207041 - схуттерстоцк
Oglas

Једно од најосновнијих људских права је право на самоодбрану. Све до савременог доба у то се право није дирало. Свако је имао право да себе, своју породицу и имовину заштити и брани пуном снагом и свим расположивим средствима.  

Прочитајте још: Привесци за кључеве, тактичке оловке, батеријске лампе... а када затреба - ОРУЖЈЕ (ФОТО)

Нове савремене развијене државе, не воле да им се грађани сами бране. Прописују се нивои угрожености, који тек исцрпљивањем свих других могућности, дозвољавају грађанину било које државе, да се сам брани и одбрани. И, што је занимљиво, то важи како за угрожавање од других људи, тако И за одбрану од животиња. Ово последње изазива неверицу код већине становништва. 

Поуздан у самоодбрани 

По новом Закону о оружју и муницији, који је почео да се примењује од марта 2016, дозвољено је набављати и носити гасне спрејеве намењене самоодбрани. На нову одредбу Закона домаћи трговци су брзо реаговали, па тако на тржишту већ имамо велики избор. Сви садрже хемијске супстанце које изазивају кашаљ, сузе и сметње у дисању, уз пролазно оштећење вида. 

Велики избор спрејева за самоодбрану, фото: М. Лабудовић

Прву супстанцу названу сузавац, хлорацетофенон - ЦН су пронашли немачки хемичари још 1864. године. Хемичари Корсон и Стоутон 1928. откривају ортохлорбензенмалон - динитрил, који се по почетним словима њихових имена назива ЦС гас. Овај гас је, заправо, фини бели кристални прах, који се распршује у микро честицама. Дуго се и тешко раствара, тако да делује дуже, око 45 минута. 

Жарење, оицање очију, кашаљ... 

Професори Универзитета у Џорџији, Јеннкинс и Хаyес, 1960. године из жестоко љуте паприке издвајају олеоресин цапсицум - ОЦ у облику масног желатинастог концентрата. То постаје основа за пепер спреј - бибер спреј. И ЦС и ОЦ изазивају јако жарење и отицање очију, уз тренутно пролазно слепило. Када се удахну, оба изазивају жарење слузнице, тако да дисање постаје отежано, плитко, кратко и болно. Такође долази до отицања спољашње коже с јаким осећајем жарења. Уз то се јавља неконтролисани кашаљ. Од ових последица не штите наочаре за вид или контактна сочива. 

Ефикасан и у сусрету с гризлијем 

У дози спреја се, поред ОЦ или ЦС супстанце, налазе угљен-диоксид, азот, пропан или неки други запаљиви гас под притиском. Видимо да је дејство ЦС и ОЦ спреја врло слично, с тим што последице ОЦ трају око 30, односно 15 минута краће од спреја на ЦС супстанце.

Подвлачимо: свака злоупотреба самоодбрамбеног спреја је кривично дело! 

Оба су јако запаљива и не смеју да се излажу великој температури (изнад 50 Ц) или отвореном пламену. Такође, на ниским температурама слаби притисак избацивања материје из бочице спреја. Било која да је у њој, материја може да буде избачена у облику магле или млаза.  

Магла је у предности где су више нападача или опасних животиња. Овако се лакше брани улаз у дом или просторију, а служи и за разбијање демонстрација. Мана ове тзв. магле - распршеног гаса је што може да угрози особу која користи спреј, нарочито напољу када дува ветар у контра смеру. 

Бибер спреј је добар избор за одбрану од паса луталица, фото: М. Лабудовић

Млаз течности или гела ове супстанце ефикасан је при поготку у лице само једне особе или само једне опасне животиње. Сви остали у групи су безбедни. Чак се овај вид користи успешно и кроз делимично отворен прозор аутомобила. 

На полицама продавница могу да се нађу самоодбрамбени спрејеви различитих имена, као што су: Торнадо, Пепер Јет, Хурицане, КО, Анти Хунд (против паса), Дефенол, НАТО, Фоx, ТW 1000, Маце, Сабре, Таке Доwн, Wалтхер 360 Умареx, Деф. Тец... Дозе могу да буду запремине од само 15 мл, чак и камуфлиране као женски руж за усне, па све до 500 мл која је намењена за одбрану од гризлија. Полиција за разбијање демонстрација користи и дозе већих запремина. Ови спрејеви могу да буду комбиновани са снажним лед светиљкама, јаким звучним алармима - сиренама, електрошок уређајима, пендрецима... 

Свака злоупотреба је кажњива 

Поље деловања ових спрејева је углавном од једног до четири метра, с тим да није добро користити их на растојањима испод метра, јер можемо и себе да угрозимо. Потребно је добро проучити приложено упутство за употребу и спреј користити строго поштујући датум - рок употребе. При одбрани ваља поновити прскање дуго секунду, барем још једном, нишанећи млазом у очи, уста, нос и лице нападача. После овог брзо поновљеног прскања, хитно се повући (побећи) с места напада.  

Уколико сузавце користимо на растојањима краћим од метра, можемо и себе да угрозимо, фото: М. Лабудовић

Никако не смемо да претимо нападачу својим спреј сузавцем. Ваља га држати скривеног у шаци, џепу или торбици, како га нападач не би опазио пре коришћења. Полицији обавезно морамо да пријавимо случај напада и опишемо одбрану. Кривично је дело злоупотребити овај самоодбрамбени спреј. Једном коришћен спреј треба да заменимо новим, некоришћеним, уз проверу рока важности при куповини. 

На тржишту већ имамо велики избор “сузаваца” 

Постоји велики број потврђених примера, где су се особе заштитиле коришћењем спреја од напада медведа, паса расе пит бул и опасних двоногих напасника. У свету их службено користе поштари (анти хунд спрејеви), бициклисти, џогери, истраживачи, природњаци на Аљасци, полицајци, цариници, али и сви они који се могу наћи у улози жртве. Поред спрејева са сузавцем, нови Закон о оружју је либерализовао и електрошок уређаје.  

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Мале спреј боце лако стају у џеп или женску ташну, фото: М. Лабудовић

У случају изожености деловању садржаја спреја сузавца, мора се приступити брзом испирању водом, притом без трљања очију. Ваља користити вентилатор, лепезу или ветар који дува у лице. Дејство пролази после највише 45 минута, а ако не прође или се појави хладан зној и бол у грудима, сместа се јавити лекару!  

мсц Влада Митровић 

пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas