Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети злата вредни

Технике самоодбране за жене: Савети и навике које вам могу СПАСИТИ ЖИВОТ (ВИДЕО)

Не можете да контролишете поступке других, барем не у потпуности, али то не значи да не можете да заштитите себе

1657201045_karate-g63ad49c3a_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Познавање техника самоодбране помоћи ће вам да изађете из опасних ситуација како у јавности тако и у свом дому. Свест о могућности напада такође вам може помоћи да их спречите. Наоружани овим знањем можете са сигурношћу рећи свим нападачима: "Не зезајте се са мном!"

Прочитајте још: Да ли сте међу њима: Ових ДЕСЕТ ОСОБИНА поседују само фаталне жене

Спречавање напада

Део очувања безбедности и одбране подразумева спречавање напада. Једноставни кораци као што су опрез и поверење у своју интуицију могу увелико помоћи у одбрани од нападача.

У Вашем дому
Да вас људи не би напали у вашем дому, главни кључ је да не дозволите странцима да прођу поред ваших улазних врата, односно да обезбедите максимално ваш животни простор. Савети за спречавање напада у вашем дому укључују:

  • Користите шпијунку да видите ко је на вратима
  • Закључајте своја врата, чак и када сте код куће
  • Отворите врата само неколико центиметара када не познајете особу са друге стране
  • Затварање ролетни или завеса да се увери да људи не могу да виде унутра
  • Побрините се да ваш дом буде добро осветљен изнутра и споља

На отвореном
Када сте ван свог дома, још увек можете да спречите напад, посебно када идете на трчање или ходате до аутомобила. Будност ће спречити већину напада, па се побрините да избегавате разговоре телефоном, слушање музике или слање порука ако шетате сами. Такође можете предузети друге кораке да останете сигурни, као што су неки од ових:

  • Пазите на храну и пиће како неко не би могао да убаци нешто у њих
  • Носите кључеве од аутомобила како бисте могли да откључате аутомобил чим стигнете до њега, такође кључеви у руци могу служити за самоодбрану
  • Закључавање врата вашег аутомобила чим уђете у ауто
  • Верујте свом стомаку и побегните из било које области или од људи које не сматрате безбедним
  • Глумите самоувереност / Нападачи су дубоко у себи кукавице и траже жртву која ће бити лак плен

Сукоб са нападачем 

Упркос предузимању мера предострожности, још увек је могуће постати жртва напада. Знати како да се одбраните од нападача може вам помоћи да се безбедно извучете из ситуације.

Увек узвратите
Шта год да радите, не верујте миту да ако не узвратите, нападач ће престати да вас доживљава као претњу и одустати. У свакој ситуацији, чак и ако се не сећате правих потеза, узвратите свом нападачу. Једини изузетак за узврат је када бежите од свог нападача, у ком случају увек треба да покушавате да побегнете ка добро осветљеним местима и местима где су други људи у близини. Запамтите да је ваш циљ када узвратите ударац да повредите свог нападача, а не само да изазовете бол. Желите да се усредсредите на кључне области нападачевог тела, као што су препоне, стопала, очи и грло, да бисте брзо направили највећу штету. Неколико начина на које можете узвратити укључују:

  • Зграбите руку нападача која вас хвата. Затим слободном руком изгребите, ударите или нанесете другу штету лицу вашег нападача.
  • Ако не можете да ослободите руку, користите кукове да одгурнете нападача, а колена и стопала ударајте нападача у препоне или у ноге.
  • Када вас дави, завијте браду, затегните грло и рукама повуците нападача према себи и снажно шутирајте.

Одговор на захтеве
У неким случајевима, требало би да попустите захтевима вашег нападача. У другим случајевима, пожелећете да се удаљите што је могуће даље од нападача или да пронађете начин да задовољите нападача, а да не подлегнете тим захтевима. На пример, ако нападач жели вашу торбицу или новац, увек му дајте. Немојте ни петљати по новчанику за новцем, само га предајте. Исто ако нападач жели ваш ауто. Међутим, ако нападач жели да вас одведе на другу локацију или да га одвезете до банкомата, увек реците не. Улазак у возило са нападачем оставља вас отвореним за додатне нападе у још удаљенијим областима и у великој мери смањује ваше шансе за преживљавање. Увек имајте на уму да се докопате што ближе месту где ће вас људи видети. 

Прибор за самоодбрану
Такође можете купити много елегантних додатака који ће вам помоћи да се одбраните. Међутим, ако ћете поседовати неке од ових додатака, уверите се и да знате како да их користите, јер могу бити употребљени против вас. Прозиводи могу бити аларми, звиждаљке, сузавац, електро шокер, итд. 

Прођите обуку за самоодбрану
Самопоуздање увелико помаже да се одбраните. Један од начина да се стекне то самопоуздање је добијање формалне обуке за самоодбрану. Можете пронаћи сесије у локалном друштвеном центру или у спортовима који нуде тренинг обуке самоодбране. 

Током напада, можда се нећете сетити свега што сте научили на часу самоодбране, али вам то ипак може помоћи да постанете спремнији и свеснији како да преживите.

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas