Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Каквом ЕНЕРГИЈОМ зрачи ЖУТА боја? Једном хороскопском знаку доноси посебну срећу

Сазнајте симболику нове боје и како се добијала у древним временима

1669721120_shutterstock_2078634502.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Кад је стигао на југ Француске, у марту 1888. године, Винсент Ван Гог је написао писмо свом брату Теу: "Сунце ме омамљује, сунце и светлост коју једино могу назвати жутом, лимун жутом, сумпор жутом, златножутом. Како је дивна та жута!" Винсент је остао упамћен по сунцокретима, пластовима сена и жутом одсјају на својим сликама. Та жута боја, иако весела и вибрантна, често је била огледало уметникове тешке, усамљене и интензивне природе, пише НаташаИлић, дипл. архитекткиња и сликарка.

Жута је, као и љубичаста, имала трновит пут и људи је и данас тешко прихватају, јер представља боју издаје, сумње, љубоморе... Ово је боја која је приметна и брзо се распознаје, па је то боја опреме на градилишту (шлемови, прслуци и обућа), често баш флуоресцентна, неон жута. Жути су таксији, рекламе, знаци опасности и повећаног опреза у саобраћају и на путу, боја семафора. Жута је и симбол комуникације, па не чуди да су симболи поште обично у жутој боји.

Прочитајте још: Скупио вам се омиљени џемпер након прања? Уз помоћ овог трика вратићете га у ПРВОБИТНО СТАЊЕ

Ако бисмо је приписали неком од 12 хороскопских знакова, то би били Близанци, знак општепознат по свом интелекту, причљивости, љубави ка забавама и повезивању са људима. У својој позитивној конотацији, дакле, ово је боја забаве, чак и оптимизма, весеља, светлости, детињства, наивности. Најсветлије асоцијације на жуту су Сунце, светлост, житна поља. У енглеском језику имамо изразе "брилиант" (сјајан), "бригхт" (светао), који су синоними за придев интелигентан. Приписује се ведрим људима са добрим смислом за хумор. Такође, описује људе који су свесни сопствене вредности. Често је ово боја авантуриста и оних који су у потрази за новим искуствима, чак се сматра и бојом мислилаца.

Честа је на заставама и представља различите родољубиве мотиве: просперитет, злато, краљевство. Жута се налази између наранџасте и зелене на кругу боје, па тако њене нијансе иду од боје сенфа до светло наранџастих тонова. Пигмент се добијао из глине, земље, сулфида арсеника (орпимент), кадмијума. У Индији се жута добијала из урина крава, храњених искључиво лишћем манга. Овај пигмент је био постојан и нашироко коришћен.

Шафран је, такође, база за добијање жуте, па се често користи у бојењу хране и данас. Жута боја је присутна у уметности од праисторије до Модријанових квадрата основних боја. Жутом и златном су бојене пути египатских фараона, кровови црвеног Забрањеног града у Пекингу, али и шљаштећа архитектура Лас Вегаса.

У архитектури је ова боја која је акцентна и пластична. Пошто је жута асоцијација на злато, често је коришћена у владарској и сакралној архитектури. Архитектура и ентеријери школа често обилују тоновима жуте баш као и наранџастом, бојама које воле малишани. Учионице, игралишта, свлачионице и мобилијар школског дворишта су разиграно жути. Честа је у ресторанима.

Јавни простори могу изнети жуту боју у комбинацији са белом или сивом у свом јаком облику, док се за резиденцијалне ентеријере препоручују сведенији и хладнији тонови. За екстравагантне ентеријере златни детаљи су увек добродошли, док избор жуте у канцеларијским просторима није најбољи избор.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas