Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Мики Маус

„Фијат 500 тополино“ је доказ да величина није битна (ФОТО/ВИДЕО)

Произвођен готово 20 година овај аутомобил је моторизовао Италију и Торино уцртао на све ауто-мапе света

1-3-22.jpg
Oglas

Модел „фијат 500 тополино“ је италијански градски аутомобил који је почео да се производи 1936. године. Име „Тополино“ значи на италијанском „мали миш“ али је и име које су италијански преводиоци Дизнијевог цртаног јунака, тих година, дали Микију Маусу.

Прича о мишићу са Апенина је и доказ да аутомобили не морају да буду велики, снажни, брзи, луксузни да би ушли у легенду, или да би постали чврст темељ, ослонац раста једне од највећих светских аутомобилских компанија „Фијата“.

„Тополино“ је био један од најмањих аутомобила на свету у то доба.Представљен је 1936. а три верзије овог малишана су произвођене све до 1955. године са малим „козметичким“ изменама, Био је опремљен мотором са четири цилиндра, водено хлађеним, радне запремине 569 кубика. Смештен је био у предњем делу возила. Погон на задње точкове, хладњак је био смештен иза мотора што је омогућило доста аеродинамичнији профил предњег дела возила док су у то време конкуренти имали скоро вертикалне решетке на маски.Облик возила је омогућио и знатно бољи поглед возачу.

Прочитајте још: Постоји 12 генерација "Тојота корола": Погледајте како је текао пут најпродаванијег модела аутомобила у свету! (Фото)

У првим моделима за задње вешање су коришћене четврт-елиптичне опруге али како су купци у овај аутомобил, који је у суштини био двосед, на задњу клупу трпали по двоје, троје, па и четворо људи касније је модел нешто продужен назад и стављене су му јаче полу-елиптичне опруге.

Скроман по габаритима бензински мотор је испоручивао око 13 „коњских снага“ и максимална брзина је била тек 85 километара на час, али је зато био, за оно време ( а и сада би био) веома штедљив са потрошњом од око 6,0 литара на 100 километара! Почетна цена је требало да буде 5.000 лира али је на лансирању била 9.750 лира. У многим земљама Европе био је убедљиво најјефтинији аутомобил на тржишту поготово када је крајем 30-тих цена пала на 8.900 лира.

Прочитајте још: Како је „Порше 356“ одредио судбину чувене компаније и избрисао шуровање са нацистима? (Фото/Видео)

Произвођене су три верзије. Модели А и Б су имали исту каросерију једино што је Модел Б имао три коњске снаге више. Модел А се производио од 1937. до 1948. а Модел Б 1948. и 1949. Модел А је имао верзије као седан са двоје врата, седан кабриолет и двоврати „вен“. Модел Б је имао и верзију са троје врата - караван, који је продаван под именом „Фијат 500Б жардињета“.

Модел Ц је представљен је 1949. године са рестилизованом каросеријом али је имао исти мотор као Модел Б и нуђен је као седан са двоје врата, кабриолет са двоје врата, тровратни караван и двоврати минивен. “Жардињета“ је 1952. године променила име у „Белведере“. Модел Ц се производио све до 1955.

Продато је око 520.000 комада.

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

  • Произвођач: “Фијат“
  • Фабрике: Лингото и Мирафијори Торино
  • Производња: 1936- 1955. године
  • Дужина: 3.215-3.245 мм
  • Ширина: 1.275-1.288 мм
  • Висина: 1.377 мм
  • Мотор: Бензински
  • Број цилиндара: 4
  • Радна запремина: 569 ццм
  • Снага: 13 КС
  • Мењач: 4-брзине,мануелни
  • Максимална брзина: 85 км/ч
  • Потрошња: 6,0 литара на 100 км
  • Маса возила: 550-750 кг
  • Број произведених возила: 520.000Фото:Промо

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas