· · Коментари: 0
ЛЕГЕНДЕ

То су била времена: Лагано је ЈЕЗДИО са насмејаним возачем, а сви су га гледали отворених устију!

То није био обичан комби. То је био "диско бус" и "хипи вен".

1606982154_vw-3568890_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Легендаран. Непоновљив. Био је звезда у неколико музичких спотова и филмова. У њему се возила чак и Пепа Прасе! Сигурно сте гледали филм "Арго" у којем Бен Афлек спашава америчке фипломате из Техерана - обратите пажњу, јер то чини управо овим возилом.

Прочитајте још: Омиљено возило таксиста, био је симбол АМБАСАДОРА, гастербајтера и ДИРЕКТОРА (ВИДЕО)

Контракултура
Хипи  вен је синоним за Вудсток, а нашао се и на корицама многих албума као Боб Дилана и Бич Бојса.

Ово возило је и данас тражено иако се одавно не производи. Толико је вољен да постоје читаве спасилачке екипе које их спашавају када их пронађу потпуно пропале у старим шупама или шумама!

Микробус, диско бус, хипи вен, транспортер, кампинг - много имена има!

Познат је по многим именима, али је најчешће називан транспортер или комби. Млади су га називали диско бус. У Великој Британији је носио име микробус. Називан је и кампер, јер су га многе породице користиле за камповање.

Прочитајте још: СВИ су га ЖЕЛЕЛИ, а онај ко га је ИМАО био је КРАЉ АСФАЛТА

Најлепши је на друму Фото: Пиксабеј

Прича почиње 1935. године када је у немачком "Фолксфагену" направљен мотор који је уграђен у комби "Volkswagen Type 2".

Кампер Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Био је РУЖАН, сви су му се смејали, али данас КОЛЕКЦИОНАРИ не питају КОЛИКО КОШТА

Први модел се на улицама појавио 1950. године као други модел возила који је произвео "Фолксваген".

Тачније, производња је почела новемрба 1949. године.Одмах се свима допао и свако је почео да га користи на свој начин. У арапаским земљама је постао главно средство градског превоза.

Одмах се свима допао, а хипици су у њему препознали своју нову кућу!
Фото: Youtube/ screenshot Movieclips Coming Soon

Шездесетих година 20. века појавили су се хипици који су пркосили друштвеним нормамама, а овај комби је био савршен да се њиме путује на концерте, да се побегне од куће и путује по свету,  да се у њему живи.

До данас је овај комби многима прва асоцијација на хипике, па га и називају "hippie van". Наиме, овај комби је прави пример контракултуре!

Прочитајте још: ПРВА ФИЛМСКА сцена ВОЖЊЕ, звали су га "НАРОДНИ АУТО", а ДАНАС га возе ПОСЕБНИ ЉУДИ

Данас је међу к олекционарима најтраженији први модел Volkswagen Type 2 произведен, дакле, марта 1950. године. Лакос е препознаје по карактеристичном крилу које штити од ветра. Само овај модел би требалод а се назива микробус.

Самба се производила у две боје и штитила је од сунца.
Пилећи комби
Шездесетих се појавио камионет који је називан "Chicken Tax". Европске земље су увеле порез на америчку пилетину, па је и камионет у САД добио екстра порез.

Наредне године је фабрика у Волфсбургу почела да производи нови модел Volkswagen Samba. Препознају се по две карактеристичне боје - петролеј и цинобер, али и по мало дужем делу који возача штити од сунца, па је возило називано и "шешир".

Прочитајте још: Звали су га жаба, ружно паче, коза, а ми смо му тепали СПАЧЕК (Фото/Видео)

На улицама се најчешће могу видети модели типа 2 (који се производио и у Мексику), док сви наредни модели никада нису постали попуарни као њихов деда. Тренутно се производи шеста генерација.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.