· · Коментари: 1
ЛЕГЕНДЕ

Омиљено возило таксиста, био је симбол АМБАСАДОРА, гастербајтера и ДИРЕКТОРА (ВИДЕО)

У другој половини 20. века мушкарац који је "држао до себе" возио је "мерцедес 123".

1605009471_merc123Piksabej.jpg
Фото: Депозитфото

Пре 45 година рођена је звезда. Са траке чувене немачке фабрике сишало је возило ” W 115/114″ и истог тренутка су почели да раде на новом моделу. Можда футуристички дизајн? Или класичан? Победила је немачка функционалност и 1974. године је склопљен први прототип. Популарна - мечка!

Прочитајте још: СВИ су га ЖЕЛЕЛИ, а онај ко га је ИМАО био је КРАЉ АСФАЛТА

Пуних седам година је било потребно да “W 123” добије коначан изглед. Прошао је креш тестове. Али, када је кренуо да језди по улицама сви су знали да ће бити легендаран.

Припрема до перфекције је трајала 7 година!

Слоган везан за серијску производњу "стодвадесеттројке" гласио је "Припрема до перфекције". Првих 16 возила склољено је 1975. године и нови модел је одушевио свет. Читаве следеће године су радили за већ плаћене поруџбине!

Гастербајтер који је успео у животу возио је овакав аутомобил Фото: Пиксабеј

Одмах је био препознатљив. Одмах је био синоним за удобну вожњу. Директори су их поручивали и чекали. Амбасадори су из њих посматрали свет са висине. Таксисти који су их возили имали су више посла. За њим је владала општа јагма до 1977. године, а интересовање за куповину никада није престало.

Прочитајте још: Био је РУЖАН, сви су му се смејали, али данас КОЛЕКЦИОНАРИ не питају КОЛИКО КОШТА

Фарови су одмах постали симбол распознавања скупљих и јефтинијих модела, јер су били хоризонтални уместо до тада вертикалних.  Базни модел је коштао 18.870, а јачи 26.895 немачких марака. Цене су се касније кретале и до 80.000 марака, а све је поскупљивала опрема.

Најпродаванији модел био је “240 Д” којих је произведено 448.986 возила.

Прочитајте још: Звали су га жаба, ружно паче, коза, а ми смо му тепали СПАЧЕК (Фото/Видео)

Лимузине су редизајниране 1983. године, а појавио се и караван. Листа чекања за куповину је на почетку била толико дуга да се на њега чекало и по три године. Међутим, стари половњаци се и данас траже о лако продају.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.