· · Коментари: 0
МРШАВЉЕЊЕ

Да ли сте спремни да испробате СУДОКУ ДИЈЕТУ? Звучи нестварно, али успева!

Можда звучи невероватно, али изгледа да решавање судоку укрштеница троши озбиљан број калорија.

1631656936_Depositphotos_31295349_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Иако решавање судоку укрштенице не звучи нимало напорно, изненадили бисте се кад би се упустили у њено решавање и измерили калорије изгубљене током овог процеса. Према речима истраживача и лекара, решавањем загонетке сат времена могуће је сагорети више калорија него што их има у најпопуларнијим кексићима.

Прочитајте још: ПЕТ РАЗЛОГА због којих свако јутро треба да поједете 4 НАТОПЉЕНА бадема

Слагалице, загонетке, квизови... све то у просеку "пржи" око 90 калорија на сат, тврде стручњаци за менталну агилност, док просечни кексићи садрже од 56 до 85 калорија. Истраживач Тим Форестер тврди да нашем мозгу треба око 0,1 калорију сваког минута да би уопште преживео. Стога, кад радимо нешто ментално изазовно попут квизова и игара можемо сагорети и до 1,5 калорија на минут.

Прочитајте још: Почните дан једном стабљиком целера и уживаћете гледајући се у огледало

Милиони неурона производе, ради међусобне комуникације, хемикалије познате као неуротрансмитери. У том процесу издвајају око три четвртине глукозе, доступне калорије и једну петину кисеоника из крви. Решавањем судокуа на пример значи да ће ваш мозак тражити више глукозе и више калорија, тврди Форестер.

Мозак троши калорије

Логика је јасна - мозак је као било који други орган и ако напорно ради, требаће му више калорија.

Прочитајте још: Проблем са ЕРЕКЦИЈОМ решава једна шоља ЧАЈА

Ипак, то не значи да ћете смршати размишљањем. Мозак троши енергију, али не из сала јер, за разлику од шећера, масноћа не може бити разбијена у глукозу. Стога, ако желите смршати, морате вежбати и хранити се здраво.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.