· · Коментари: 0
ИСКРЕНО

Три КЉУЧНА разлога због којих НИКАДА не би требало да идете на дијету

Дијете су свуда око нас, у виду правила којима се забрањује одређена храна (без правих медицинских и етичких разлога).

1609842076_Depositphotos_11104395_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ако осећате кривицу због своје исхране, вероватно полазите из менталитета дијете. Сазнајте која су три разлога због којих никад не би требало да идете на дијету.

Прочитајте још: Нема везе с храном: РАЗЛОГ БРОЈ ЈЕДАН зашто се с годинама лакше гојимо

1. Дијете вам не помажу да одржите изгубљене килограме дугорочно

Идеја да људи не успевају у дијетама због мањка снаге ума је мит овековечен индустријом дијета. Када сте на дијети, храна је једноставно примамљивија. Уз то, настаје проблем: метаболизам се успорава јер тело пронађе начин да ради сâмо, уз мање калорија, па се више остатака складишти у организму.

Дакле, није изненађење да студије показују да 95 одсто људи "не успева" у дијетама. Чак иако сте међу пет одсто људи који могу да одрже умањену тежину дугорочно, размислите о томе чега се одричете да бисте ово достигли: шта је добро у томе да имате "идеално тело" ако жртвујете одлазак на вечеру, парче чоколадне торте и своја интересовања ван опсесивног бројања калорија?

Прочитајте још: ДОБРО СЕ НАСПАВАЈТЕ: Недостатак сна повећава телесну тежину

Фото: Депозит

2. Мршављење није кључ ка већој срећи

Дијете "не раде" ако је ваш циљ да одржите тежину након мршављења дугорочно. Како год, постоји проблем са самом идејом мршављења као циљем, јер везивање среће за нешто спољашње јесте рецепт за незадовољство. Људи желе да буду мршави због значења које томе приписују, јер желе да се фокусирају на нешто опипљиво у шта лажно верују да могу да контролишу.

Шта ако бисте се фокусирали на то да заволите и прихватите своје тело баш такво какво је сада? Рачунање калорија, опседнутост масноћом у телу и ишчитавање књига о дијетама вероватно одузима много времена од важнијих ствари.

Прочитајте још: НОЋНО УБРЗАЊЕ МЕТАБОЛИЗМА: Ослободите се масноће и вишка течности из организма

3. Мршављење неће учинити да будете здравији

Могуће је да се сматрате гојазном особом, а да сте здрави. Можете бити и мршави, али не и здрави. Килажа није добра "справа" за мерење целокупног здравља. Већина здравствених индикатора може да се побољша променом понашања у исхрани, без обзира на тежину. Свакако, рестриктивне забране у исхрани и мршављење нису одговор на то што тражимо.

Мршављење није посао вашег живота, а рачунање калорија није позив ваше душе. Сигурно сте предодређени за нешто много боље, много веће, него на скидање 10 килограма или израчунавање калорија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.