По чему се разликује руска салта коју праве Руси, од оне коју смо ми навикли да правимо
Руси традиционалну руску салата вињегрет често у шали зову „најрускијом салатом на свету„, веома је популарна широм земље, али и широм бившег Совјетског савеза, а једе се током целе године, али посебно зими, те у рано пролеће и током поста.
Веома је освежавајућа, невероватно богата укусима, а рецепт ће одушевити све оне који воле нешто лаганију храну и оброке без меса.
Потребни састојци:
- 2 веће цвекле (око 300 грама)
- 4-5 средњих кромпира
- 2 средње шаргарепе
- 5-6 киселих краставчића
- 1 шоља грашка из конзерве
- 1 мањи црвени лук (или црни)
- 5-6 каишика биљног уља
- ¼-½ кашичице соли
- кашика белог сирћета (по жељи)
- прстохват бибера (по жељи)
Припрема руске салате:
Скувати кромпир, шаргарепу, цвеклу. Све исецкати на ситне комаде, додати остале састојке, такође ситно исецкане, зачинити уљем, сирћетом, сољу и бибером по жељи и лагано промешати.
Руси такође врло често у ову салату стављају и кисели купус. Можете га ставити уместо краставаца или заједно са њима. Ако стављате и краставце и купус, нека оба састојка буду у истој размери, а ако стављате само купус издвојите око 300 грама и ситно га исецкајте.
Савети
Уместо грашка можете користити и пасуљ из конзерве.
Можете додати свеж зелениш, то ће салати дати посебан шмек, то може да буде першун, копар или млади лук.
Ако не волите превише киселе салате немојте додавати сирће, оно ће додатно закиселити читав специјалитет.
Цвеклу кувајте одвојено од другог поврћа, јер се кува дуже од кромпира и шаргарепе, а може и да пусти боју и запрља воду. Кромпир ће бити готов од 20 до 30 минута након што вода прокључа, шаргарепа за 30 до 40 минута, а цвекли је потребно најмање сат времена. Ово може да потраје мање или више, у зависности од величине поврћа. Све кувајте опрано, али са кором, а кору огулите тек након што се поврће скува.
Вињегрет салату је најбоље оставити да одстоји неколико сати у фрижидеру, тако ће постати још ароматичнија и укуснија.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО