Један од обичаја који се везује за Петровдан јесте прављење колача с јабукама.
Састојци:
- 3 веће јабуке
- 3 јаја
- 150 г шећера
- 100 мл уља
- 1 кашичица цимета
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 прашак за пециво
- 200 г брашна
- Прстохват соли
- Шећер у праху за посипање
Припрема:
Петровдански колач од јабука је старински рецепт који се генерацијама припрема за празник светих апостола Петра и Павла. У многим крајевима Србије овај дан не може да прође без мирисног колача на трпези. Сочне јабуке, мирис цимета и нежна текстура – укратко, укус детињства и традиције.
Огулите и изрендајте јабуке, па их оставите да пусте сок. По жељи их благо оцедите. Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Додајте уље, цимет и со, па полако умешајте брашно помешано с прашком за пециво. На крају додајте рендане јабуке и све пажљиво сједините. Сипајте смесу у подмазан и побрашњен плех (или обложен папиром за печење).
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 35–40 минута, док не порумени и чачкалица изађе сува. Охладите и поспите шећером у праху.
(Ствар укуса)