Свети Јован се ближи, а домаћице широм Србије већ размишљају о томе како да њихова слава буде савршена.

Централни део сваке славске трпезе је погача, а ове године можете припремити свечану погачу која ће одушевити све.
Свети Јован, једна од најчешћих слава у нашим домовима, обележава се следећег понедељка, и свака домаћица већ планира како да припреми свечану трпезу.
Централни део сваког славског стола је, наравно, славски колач. Иако припрема може деловати захтевно, уз пажљиво праћење корака, можете направити колач који ће изгледом и укусом задивити све госте.
Ове године, предлажемо да испробате свечану погачу - модернији приступ традиционалном славском колачу, који ће унети посебан шарм вашој прослави.
Састојци:
- 1 коцка свежег квасца
- 500 мл млека
- 2-3 кашике јогурта
- 4 јајета
- 1 кашика соли
- 1 кашика шећера
- 50 мл уља
- 1 кашика сирћета
- 100 г путера
- око 1 кг брашна
Припрема:
У посуду сипајте топло млеко и шећер, па издробите квасац. Оставите да нарасте неких 10 минута, па када се активира сипајте јогурт, 2 јајета и 2 беланцета, уље и сирће. Лепо сједините, па додајте просејано брашно са прашком за пециво. Умесите тесто, па покријте провидном фолијом и оставите да надође неких 2 сата.
Поделите тесто на 3 једнака дела. Сваки део развуците, премажите истопљеним путером и ређајте једно преко другог. И последње тесто премажите путером. Затим исеците ивице, па уролајте. Исеците крајеве ролата, па спојите ивице да добијете круг са рупом у средини. Пресеците на 4 места, па исеците мале траке. Сваку другу савијте ка унутра. Крајеве ролата које сте исекли ставите у средину.
Пребаците у тепсију обложену пек папиром. Покријте провдиом фолијом и оставите да одстоји још пола сата, а затим премажите умућеним жуманцима. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 40-50 минута. Славски колач премажите истопљеним путером.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО