Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стара СРПСКА јела која можете спремити на БАДЊЕ ВЕЧЕ: Многе домаћице су заборавиле на њих, а јако се брзо и лако спремају

Српка јела која су идеална за вашу трпезу за Бадње вече

1704459455_1672074010_Foto-Shutterstock-Ataimages.rs-badnje-vece.jpg
Фото: Схуттерсток, Атаимагес.рс
Oglas

На Бадњи дан се у кући уклањају из видокруга сви оштри предмети – игле, шила, вретена, маказе, ножеви... И бадња вечера се у неким нашим крајевима једе искључиво кашикама и прстима. Овај симболични чин најављује долазак божанског детета – доносиоца мира.

За Бадње вече трпезу украсите орасима, сламом и бадњаком изнесете старинска, помало заборављена јела, која осликавају дух овог празника, па се могу јести прстима или кашиком, као некада.

Паприкаш од лука и сувих шљива

Потребно је: 1 кг ситнијих главица црног лука, 200 г сувих шљива, 1 кашичица млевене црвене паприке, 1 кашика шећера, 1 кашичица брашна, 200 мл црног вина, 200 мл воде, уље, со, бибер.

Припрема: Ољуштите црни лук и пржите целе главице на врелом уљу повремено доливајући воду. Кад лук одмекша, поспите га брашном и млевеном паприком, пошећерите и налијте вином и водом. Додајте суве шљиве којима сте извадили коштице, па кувајте на лаганој ватри 15 минута. Пред крај кувања посолите и побиберите по укусу.

Топла пита од сомовине

Потребно је: 1 кг сомовине, 0,5 кг црног лука, 0,5 кг кора за питу, веза першуна, со, бибер, уље.

Припрема: Рибу очистите и посолите. Лук ситно исецкајте и пржите га на уљу док не постане стакласт. Преко лука ставите комаде рибе и све динстајте заједно доливајући помало воде. Када риба омекша, извадите је на тањир и повадите кости. Очишћену рибу поново вратите у лук, додајте ситно сецкан першун, посолите, побиберите и све добро промешајте. Кору попрскајте уљем, преко ње ставите још једну и равномерно нанесите надев од рибе. Прекријте још једном кором, попрскајте је уљем и набоцкајте виљушком преко целе површине коре. Савијте питу и ређајте у подмазан плех. Пеците пола сата на 200 степени. Послужите топло.

Жито мусака

Потребно је: 300 г празилука, 300 г шаргарепе, 0,5 кг куване пшенице белије, уље, суви биљни зачин, црвена млевена зачинска паприка, со, бибер, посни качкаваљ, оригано.

Припрема: Исецкајте празилук и динстајте га на уљу заједно с наренданом шаргарепом, а жито скувајте. Кад лук омекша, додајте кувано жито и посолите. Зачините сувим биљним зачином, црвеном млевеном паприком и бибером. Све добро измешајте, па половину масе сипајте у плех. Преко тога обилно нарендајте посни качкаваљ и прекријте остатком. Поново нарендајте качкаваљ, поспите ориганом и ставите у рерну на 15 минута на 180 степени да се запече.

Ајварник

Потребно је: 1 кг празилука, 10 ченова белог лука, 0,5 кг домаћег ајвара, уље.

Припрема: Празилук очистите и ситно га исецкајте, а потом динстајте на уљу док потпуно не омекша. Половину празилука сипајте у ватросталну посуду и преко њега распоредите ајвар. Поспите ситно исецканим белим луком и прекријте преосталим празилуком. Пеците у рерни око пола сата на 200 степени.

Ова јела су прошла тест времена, нису скупа и лако се спремају, па су идеалан избор да задивите укућане када их на Бадње вече изнесете на трпезу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas