Oglas
· · Komentari: 0

Stara SRPSKA jela koja možete spremiti na BADNJE VEČE: Mnoge domaćice su zaboravile na njih, a jako se brzo i lako spremaju

Srpka jela koja su idealna za vašu trpezu za Badnje veče

1704459455_1672074010_Foto-Shutterstock-Ataimages.rs-badnje-vece.jpg
Foto: Shutterstok, Ataimages.rs
Oglas

Na Badnji dan se u kući uklanjaju iz vidokruga svi oštri predmeti – igle, šila, vretena, makaze, noževi... I badnja večera se u nekim našim krajevima jede isključivo kašikama i prstima. Ovaj simbolični čin najavljuje dolazak božanskog deteta – donosioca mira.

Za Badnje veče trpezu ukrasite orasima, slamom i badnjakom iznesete starinska, pomalo zaboravljena jela, koja oslikavaju duh ovog praznika, pa se mogu jesti prstima ili kašikom, kao nekada.

Paprikaš od luka i suvih šljiva

Potrebno je: 1 kg sitnijih glavica crnog luka, 200 g suvih šljiva, 1 kašičica mlevene crvene paprike, 1 kašika šećera, 1 kašičica brašna, 200 ml crnog vina, 200 ml vode, ulje, so, biber.

Priprema: Oljuštite crni luk i pržite cele glavice na vrelom ulju povremeno dolivajući vodu. Kad luk odmekša, pospite ga brašnom i mlevenom paprikom, pošećerite i nalijte vinom i vodom. Dodajte suve šljive kojima ste izvadili koštice, pa kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite po ukusu.

Topla pita od somovine

Potrebno je: 1 kg somovine, 0,5 kg crnog luka, 0,5 kg kora za pitu, veza peršuna, so, biber, ulje.

Priprema: Ribu očistite i posolite. Luk sitno iseckajte i pržite ga na ulju dok ne postane staklast. Preko luka stavite komade ribe i sve dinstajte zajedno dolivajući pomalo vode. Kada riba omekša, izvadite je na tanjir i povadite kosti. Očišćenu ribu ponovo vratite u luk, dodajte sitno seckan peršun, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte. Koru poprskajte uljem, preko nje stavite još jednu i ravnomerno nanesite nadev od ribe. Prekrijte još jednom korom, poprskajte je uljem i nabockajte viljuškom preko cele površine kore. Savijte pitu i ređajte u podmazan pleh. Pecite pola sata na 200 stepeni. Poslužite toplo.

Žito musaka

Potrebno je: 300 g praziluka, 300 g šargarepe, 0,5 kg kuvane pšenice belije, ulje, suvi biljni začin, crvena mlevena začinska paprika, so, biber, posni kačkavalj, origano.

Priprema: Iseckajte praziluk i dinstajte ga na ulju zajedno s narendanom šargarepom, a žito skuvajte. Kad luk omekša, dodajte kuvano žito i posolite. Začinite suvim biljnim začinom, crvenom mlevenom paprikom i biberom. Sve dobro izmešajte, pa polovinu mase sipajte u pleh. Preko toga obilno narendajte posni kačkavalj i prekrijte ostatkom. Ponovo narendajte kačkavalj, pospite origanom i stavite u rernu na 15 minuta na 180 stepeni da se zapeče.

Ajvarnik

Potrebno je: 1 kg praziluka, 10 čenova belog luka, 0,5 kg domaćeg ajvara, ulje.

Priprema: Praziluk očistite i sitno ga iseckajte, a potom dinstajte na ulju dok potpuno ne omekša. Polovinu praziluka sipajte u vatrostalnu posudu i preko njega rasporedite ajvar. Pospite sitno iseckanim belim lukom i prekrijte preostalim prazilukom. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni.

Ova jela su prošla test vremena, nisu skupa i lako se spremaju, pa su idealan izbor da zadivite ukućane kada ih na Badnje veče iznesete na trpezu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas