Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сутра се месе ВАСИЛИЦЕ, ЧЕСНИЦА ЗА МАЛИ БОЖИЋ: Традиционални колач који се прави на празник Светог Василија (РЕЦЕПТ)

Сутра је Мали Божић и дан када се упокојио Свети Василије Велики

1673614813_shutterstock_360363899-cesnica.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Оне могу бити и слане и слатке, али једно им је заједничко: месе се са много љубави и једу топле на Мали Божић! Могу се умесити од киселог или лиснатог теста, украсити на посебан начин, а заједничко им је што се преливају медом. Разлог је тај што се Свети Василије Велики назива пчелом цркве Христове, који је верницима даривао мед, а безбожнике “убадао”својом жаоком.
У појединим крајевима василица се прави као обична проја, али се украшава на посебан начин.
 

Прочитајте још: Вечерас се дочекује Православна Нова година: Чуће се трубачи, а небо над Србијом гореће од ватромета

-Василице са медом-
Састојци:

800 г брашна
200 г масти
40 г свежег квасца
1 кашичица соли
1 кашика шећера
млака вода
мед

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: Сутра је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ И МАЛИ БОЖИЋ: Верује се да морате испоштовати ове обичаје ако не желите да вас прати малер и несрећа

Припрема:

Измешајте брашно и маст па полако додајте ускисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Након што је тесто нарасло, развијте сваку лопту у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на тање траке које ћете користити за украс.

Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на 200 степени Ц, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas