Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗА ТЕСТО МЕКО КАО ДУША: Српски пекари откривају ЦАКЕ злата вредне, ево који састојци свако пециво чине ВАЗДУШАСТИМ

Најмекше тесто на свету и ви ћете лако направити уз ове савете

1678087228_shutterstock_1030814158--1--testo-naslov.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Месите га увек с љубављу, али сигурно вам се некад догодило да се тесто не дигне, или да нарасте преко сваке мере, па се питате где сте погрешили јер сте поштовали рецепт. Али ово сигурно нисте: просторија у којој радите не сме да буде хладна, баш као ни састојци и посуде које користите, јер хладноћа "шокира" квасац.

С друге стране, ако је сувише надошло, то је знак да је постало прекисело, али и да ће током печења остати млитаво, објашњавају професионални пекари за магазин Стил. Да бисте били сигурни да је тесто довољно наквасало и да неће завршити у смећу, притисните га прстом: ако остане видљиво удубљење, обавили сте добар посао.

Да би дизано тесто било савршено, пре самог старта просејте брашно како би тесто било прозрачно.
Добро би било и да му дозволите да се током припреме дигне три пута: први пут квасац ће порасти у млеку или води с додатком брашна и шећера, други пут у израђеном тесту, а трећи пут пре самог печења.

Фото: Схуттерстоцк

Ево још неких савета да пецива буду мека као душа:

Квасац или прашак за пециво: Пекарски квасац је живи производ, његови микроорганизми су посебно прилагођени за израду хлеба, пица, дизаних колача, квасног теста. А прашак за пециво је погодан само за израду бисквитних теста.
Шећер и со: Шећер поспешује дизање теста и заслужан је за фину златносмеђу корицу хлеба. Одмах га сипајте, али немојте претерати јер ће се у том случају успорити деловање квасца па ће за дизање требати више времена.

С квасцем не смете директно да помешате со, успорава процес ферментације.

Масноће: Уље, путер и маргарин су обавезни, утичу на већи волумен испеченог теста. Хлеб с масноћама (нарочито маслацем) бољег је укуса и дуже остаје свеж. Добро би било да у тесто за хлеб или за пице сипате неколико малих кашика маслиновог уља, постаће еластично, имаће пријатну арому, биће хрскаво.


Фото: Схуттерстоцк

Златна корица: Тесто пре печења премажите глазуром од јаја: помешајте жуманце с кашиком воде, додајте мало соли и мешајте док се маса не сједини.

Сочно тесто: Добићете га ако потребну количину млека замените јогуртом или киселом павлаком, посебно ако га пржите у уљу. Овакво тесто неће упити ни много масноће.

Температура: Тесто не стављајте у максимално загрејану рерну, може да падне. Из теста због велике врућине излазе мехурићи ваздуха, а ако се то и не догоди, пашће кад га извадите из рерне.

После печења: Не вадите одмах хлеб из калупа, оставите да одстоји док се не умлачи (а не док се скроз охлади јер ће се одоздо упарити) па га након тога умотајте у кухињску крпу да корица не остане тврда.

САВЕТИ ПЛУС

Воли хладно: Брашно не држите на топлом,"ознојиће се", створиће се грудвице и може постати плесниво.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas