Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИКОВИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Пет грешака које многи праве када кувају ПАСУЉ

ове грешке могу поптуно уништити укус пасуља

1706960716_Foto-Shujttertsock-pasulj.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Омиљено чорбасто јело готово без изузетка је кувани пасуљ, који се обично врло лако и припрема. Отуд изрека „Просто к’о пасуљ“!

Међутим, постоје ситнице у којима можемо да погрешимо и које могу да покваре укус овог јела.

Како га направити тако да остави утисак као много компликованија и богатија јела? Врло лако ― пазите да не направите неку од ових грешака!

1. Нисте га правилно потопили

Први савет наших бака за припрему пасуља гласи: ако га куваш сутра, потопи га вечерас. Обично се препоручује да пасуљ одстоји у води најмање осам сати, а у прошлости су га домаћице држале потопљеним и цео дан и ноћ. Такође, препоручује се да се на једну шаку пасуља прелије 10 шољица хладне воде.

2. Претерали сте са зачинима

Зачини су веома важни за добро припремљен чорбаст пасуљ, а можете користити шта год вам падне на памет ― со, бибер, суви зачин, першун, мајчину душицу, босиљак, млевену паприку… Међутим, пазите да не претерате, нарочито са зачинима изузетно јаког укуса и онима који додају љутину, што није баш по свачијем укусу. Такође, увек морате имати у виду и колико је слано месо јер ако користите изразито слану сланину, морате да посолите мање. Боље је додати у тањиру него када у шерпи има превише зачина, зар не?

3. Ставили сте превише меса

Без обзира на то користите ли кобасице или суво месо, имајте на уму да превише меса, нарочито сувих костију, даје чорби укус дима и неутралише богат укус поврћа.

4. Не додајете му поврће

Иако пасуљ можемо јести на све могуће начине, он сам нема неки посебан укус. Оно што му даје чар јесу зачини и поврће! Насецкајте ситно лук и шаргарепу, умутите мало парадајза, пред сам крај кувања постиже свежим першуном, не штедите на целеру… Не заборавите суви зачин и пустите машти на вољу док не пронађете укус по својој мери, пише Еспресо.

5. Не кувате га онолико колико је потребно

На питање треба ли пасуљ да се кува сат времена или три сата, одговор не постоји. Ствар је једноставна ― све зависи од самог пасуља, односно од његове старости. Млад пасуљ обично се припрема знатно краће, док онај старији може да кува сатима. Уз то, важан фактор је и то да ли је пасуљ „преноћио“ у води. Познато је правило да се пасуљ који је сатима држан потопљен кува краће. Због свега тога, важно је имати у виду да пасуљ не сме да се кува ни превише кратко ни предуго: кувајте га све док виљушка лако не прође кроз њега, односно док фино не омекне.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas