Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чувена ОБАЛА АМАЛФИ и њени градићи драматичне лепоте: Живописне литице украшене шареним кућама, многима су дестинација из снова

Обала Амалфи је популарна летња дестинација, а градићи у овом делу приобаља су прави туристички драгуљи

1689677304_shutterstock_1157705677-amalfi.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Драматична лепота обале Амалфи овековечена је још у римским митовима, пише Травел Магазине.

Према једном од њих, Херакле се заљубио у заносну нимфу по имену Амалфи, чија смрт му је затим сломила срце. Херој је свуда тражио место достојно да се у њему нимфа сахрани и на крају открио обалу нестварне лепоте. На њој ће настати град који ће добити име по нимфи и који ће постати велика поморска сила у рангу са Ђеновом и Венецијом. Један од 12 подвига које је Херакле морао да испуни био је да украде златне јабуке из врта Хесперида. Али он је из врта украо и дрво које је посадио у Амалфију, на гробу своје љубави. Верује се да је ово било дрво лимуна, који у овом делу обале имају посебно ароматичан укус.

Цостиера Амалфитана је комад обале у Тиренском мору, у провинцији Салерно у јужној Италији. Популарна је летња дестинација, а градићи у овом делу приобаља су прави туристички драгуљи.

Амалфи

Захваљујући одличној стратешкој позицији, Амалфи је прво постао политички и економски важан Византији. У ИX веку, захваљујући јачању поморске флоте, постаје моћан трговачки град, а затим у  X и XИ веку независна република. О његовој важности говори чињеница да се у монументалној градској катедрали из XИ века налазе мошти светог апостола Андреја Првозваног, брата светог Петра. За туристе је отворен и некадашњи арсенал, у коме су се правили, поправљали и чували ратни бродови.

Минори и Мајори

Минори и Мајори су два суседна градића, удаљена међусобно мање од километар. Овде се налази најдужа плажа Амалфи обале, а место је било "туристички" познато још у време Етрураца и Римљана, који су овде подизали своје луксузне виле. Осим неколико старих цркава из периода од XИ до XИИИ века, остатка Норманског торња и замка Сан Никола из ИX века, посебно је занимљив комплекс Вилла Мариттима Романа, стар преко 2.000 година, са очуваним римским мозаицима и фрескама.

Равело

На брду изнад мора издиже се необични градић, такође настао још у римско доба. У средњем веку Равело је био развијени центар у оквиру Републике Амалфи, са неких 25.000 становника. Данас у њему живи 2.500 локалаца, али о старој слави сведоче катедрала и бројне раскошне палате чувених трговачких породица Руфоло, д’Афлитто, Цонфалоне и Делла Марра.

Монументална архитектура у малом месту у драматичном пејзажу са спектакуларним погледом, већ вековима привлачи уметнике и интелектуалце. Међу најпознатијима су Бокачо, Вагнер, Едвард Григ, Есхер, Вирџинија Вулф, Грета Гарбо, Гор Видал, Андре Жид, Труман Капоте и многи други.

Конка Деи Марини

Ово малено рибарско место некада је била трговачка лука у оквиру Републике Амалфи. О томе сведоче остаци куле стражаре Цапо Цонца, која је Конку вековима чувала од пирата. У месту има неколико лепих старих цркава, а посебна атракција је морска пећина Гротта делло Смералдо (Смарагдни грото), који туристи могу да истраже у малим чамцима.

Прајано

Недалеко од Амалфија налази се Прајано, који је добио име по грчкој речи за отворено море. О његовој лепоти довољно говори чињеница да су је дуждеви Амалфија својевремено одабрали за локацију своје летње резиденције, а касније је постао важан центар производње свиле. Међу главним атракцијама су цркве светог Луке из xи и Јована Крститеља из XИИ и XИИИ века.

Позитано

Призор Позитана из даљине одузима дах. Живе боје на фасадама кућа, светлуцаво мирно море, шљунковита плажа, купола цркве Санта Мариа Ассунта и бројна стрма степеништа која међусобно повезују куће… Место је изузетно популарна туристичка дестинација са више плажа – Спиаггиа Гранде, Форнилло, Ла Порта, Фиумицелло, Ариензо, Сан Пиетро, Лаурито и Реммесе.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas