Oglas
· · Komentari: 0

Čuvena OBALA AMALFI i njeni gradići dramatične lepote: Živopisne litice ukrašene šarenim kućama, mnogima su destinacija iz snova

Obala Amalfi je popularna letnja destinacija, a gradići u ovom delu priobalja su pravi turistički dragulji

1689677304_shutterstock_1157705677-amalfi.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Dramatična lepota obale Amalfi ovekovečena je još u rimskim mitovima, piše Travel Magazine.

Prema jednom od njih, Herakle se zaljubio u zanosnu nimfu po imenu Amalfi, čija smrt mu je zatim slomila srce. Heroj je svuda tražio mesto dostojno da se u njemu nimfa sahrani i na kraju otkrio obalu nestvarne lepote. Na njoj će nastati grad koji će dobiti ime po nimfi i koji će postati velika pomorska sila u rangu sa Đenovom i Venecijom. Jedan od 12 podviga koje je Herakle morao da ispuni bio je da ukrade zlatne jabuke iz vrta Hesperida. Ali on je iz vrta ukrao i drvo koje je posadio u Amalfiju, na grobu svoje ljubavi. Veruje se da je ovo bilo drvo limuna, koji u ovom delu obale imaju posebno aromatičan ukus.

Costiera Amalfitana je komad obale u Tirenskom moru, u provinciji Salerno u južnoj Italiji. Popularna je letnja destinacija, a gradići u ovom delu priobalja su pravi turistički dragulji.

Amalfi

Zahvaljujući odličnoj strateškoj poziciji, Amalfi je prvo postao politički i ekonomski važan Vizantiji. U IX veku, zahvaljujući jačanju pomorske flote, postaje moćan trgovački grad, a zatim u  X i XI veku nezavisna republika. O njegovoj važnosti govori činjenica da se u monumentalnoj gradskoj katedrali iz XI veka nalaze mošti svetog apostola Andreja Prvozvanog, brata svetog Petra. Za turiste je otvoren i nekadašnji arsenal, u kome su se pravili, popravljali i čuvali ratni brodovi.

Minori i Majori

Minori i Majori su dva susedna gradića, udaljena međusobno manje od kilometar. Ovde se nalazi najduža plaža Amalfi obale, a mesto je bilo "turistički" poznato još u vreme Etruraca i Rimljana, koji su ovde podizali svoje luksuzne vile. Osim nekoliko starih crkava iz perioda od XI do XIII veka, ostatka Normanskog tornja i zamka San Nikola iz IX veka, posebno je zanimljiv kompleks Villa Marittima Romana, star preko 2.000 godina, sa očuvanim rimskim mozaicima i freskama.

Ravelo

Na brdu iznad mora izdiže se neobični gradić, takođe nastao još u rimsko doba. U srednjem veku Ravelo je bio razvijeni centar u okviru Republike Amalfi, sa nekih 25.000 stanovnika. Danas u njemu živi 2.500 lokalaca, ali o staroj slavi svedoče katedrala i brojne raskošne palate čuvenih trgovačkih porodica Rufolo, d’Aflitto, Confalone i Della Marra.

Monumentalna arhitektura u malom mestu u dramatičnom pejzažu sa spektakularnim pogledom, već vekovima privlači umetnike i intelektualce. Među najpoznatijima su Bokačo, Vagner, Edvard Grig, Esher, Virdžinija Vulf, Greta Garbo, Gor Vidal, Andre Žid, Truman Kapote i mnogi drugi.

Konka Dei Marini

Ovo maleno ribarsko mesto nekada je bila trgovačka luka u okviru Republike Amalfi. O tome svedoče ostaci kule stražare Capo Conca, koja je Konku vekovima čuvala od pirata. U mestu ima nekoliko lepih starih crkava, a posebna atrakcija je morska pećina Grotta dello Smeraldo (Smaragdni groto), koji turisti mogu da istraže u malim čamcima.

Prajano

Nedaleko od Amalfija nalazi se Prajano, koji je dobio ime po grčkoj reči za otvoreno more. O njegovoj lepoti dovoljno govori činjenica da su je duždevi Amalfija svojevremeno odabrali za lokaciju svoje letnje rezidencije, a kasnije je postao važan centar proizvodnje svile. Među glavnim atrakcijama su crkve svetog Luke iz xi i Jovana Krstitelja iz XII i XIII veka.

Pozitano

Prizor Pozitana iz daljine oduzima dah. Žive boje na fasadama kuća, svetlucavo mirno more, šljunkovita plaža, kupola crkve Santa Maria Assunta i brojna strma stepeništa koja međusobno povezuju kuće… Mesto je izuzetno popularna turistička destinacija sa više plaža – Spiaggia Grande, Fornillo, La Porta, Fiumicello, Arienzo, San Pietro, Laurito i Remmese.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Linares (@ananewyork)

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas