Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нестварни пејзажи Грчке су симбол острва: Да ли знате због чега су њихове куће офарбане у БЕЛУ И ПЛАВУ боју?

Бељење камена постало је део грчке традиције, ево и зашто

1689599573_shutterstock_2047687358-Santorini.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Куће у карактеристичним белим и плавим бојама постале су препознатљив симбол бајковитих грчких дестинација попут Миконоса и Санторинија. Поглед на фотографије са архитектуром у бојама грчке заставе буди жељу за уживањем у предивним плажама и медитеранској кухињи.

А да ли знате зашто су карактеристичне боје чистог неба и мора одабране за грчке острвске куће? Ове боје су настале из практичних разлога. Камен који је био доступан на местима попут Миконоса, Пароса и Наксоса имао је један недостатак - тамну, земљану боју која би привукла сунчеве зраке и учинила живот у тим кућама неподношљивим због високих температура.

Како би се охладили, Грци су користили белу боју фарбањем камена, а овај метод се показао успешним и постао је део традиције. Средином 20. века, боје су такође добиле практичну улогу у заштити од болести. Грчке власти су затражиле фарбање кућа кречом како би спречиле ширење колере.

Такође, плава боја је постала карактеристична за грчке куће због своје доступности. Рибари и поморци су користили остатак боје којом су фарбали бродове за бојење врата и прозора кућа. Плава боја се добијала мешавином кречњака и "лоулаки", средства за чишћење које је било лако доступно већини људи код куће.

Током шездесетих година прошлог века, бојење кућа у плаво-бело постало је законска обавеза на грчким острвима. Веровано је да ће ове препознатљиве боје подстаћи патриотизам и национализам. Иако су данас прописи мање строги, традиција бојења кућа у грчким острвима наставља се због своје привлачности туристима.

Док лутају Кикладима, посетиоци могу приметити домове са различитим бојама, али и даље доминирају плава и бела, које су постале симбол грчких острва и препознатљиве широм света.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas