Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако сретнете ЛИСИЦУ у овом граду немојте се изненадити: Који је то град који је престоница парламента?

Сигурно сте барем једном пожелели да посетите Лондон, а ово су чињенице о њему које нисте знали.

1708759847_shutterstock_607235345.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Лондон је највећи град и престоница Уједињеног Краљевства, други највећи град у Европи после Москве, са преко 7 милиона становника. Лежи на обалама Темзе у југоисточној Енглеској. Захваљујући плими, иако удаљен 70 км од мора, развио се у велику луку  опремљену најсавременијим уређајима за пловидбу, утовар и истовар робе. Тако Лондон представља саобраћајно, трговачко, индустријско и културно средиште а поседује и бројне културно-историјске знаменитости (Парламент, Тауер, Тауербриџ, катедрала Св. Павла, Вестминстерска опатија, Тејт галерије, Национална галерија, Британски музеј, Универзитет, Библиотека и др.) Лондон је град са богатом историјом. У Лондону је настао први парламентарни орган који и дана су скоро свим државама представља носиоце законодавне власти.

Поред ових општрих географских и културних чињеница данас вам доносимо и многе занимљивости о Лондону. 

1. Први на свету зоолошки врт је отворен у Лондону 1829. године.

2. Лондон је први град који је три пута био домаћин Олимпијских игара (1908, 1948 и 2012).

3. Лондон је први град на свету који је добио подземну железницу. Данас железница транспортује 3 милиона људи дневно.

4. Лондон је, заправо, настао од два града, града Лондона и града Wестминстера, што је данас Лондон са широм околином.

5. Преко 12% британске популације живи у Лондону.

6. Илегално је умрети у Дому Парламента.

7. Хенрију ИИИ је краљ Норвешке поклонио поларног медведа 1251. Медвед је држан у Лондон тауеру на дугом ланцу како би могао да плива у Темзи и лови рибе.

8. Сви возачи црних таксија у Лондону морају да положе тест знања, који подразумева познавање 320 рута, свих 25000 улица ван тих рута и 20000 обележја у радијусу од 6 миља око Цхаринг Цросс-а,  да би постали возачи истих.

9. Више од 300 језика се говори у Лондону.

10. Биг Бен је заправо назив звона на Сат Кули, а не назив целе куле.

11. Лондон је најбогатији град на свету, јер у њему живи преко 70 билионера. У јакој конкуренцији су Неw Yорк и Москва.

12. Лондон има 43 Универзитета. 

13. Три од топ 10 светских музеја и галерија се налазе у Лондону. То су: Британски музеј, Национална галерија и Галерија Тате Модерн.

14. Више од 16 милиона туриста посети Лондон годишње.

15. Због великог броја дрвећа, Лондон би се, према УН дефиницији, могао назвати и шума.

16. Ако налетите на лисицу у Лондону, немојте да бринете. То је једна од 10000 колико их живи тамо.

17. За време Другог светског рата побијене су све отровне животиње како би се спречило да побегну у град и усмрте неког, ако дође до бомбардовања.

18. Пре 1980. све банке су биле на пола сата хода од Централне банке Енглеске, како би, уколико дође до кризе, у року од пола сата, могли да се појаве шефови из било које банке код Гувернера.

Бонус видео

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas