· · Коментари: 0
промо

ПО ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: Фабрика "Гоша" започела производњу најтраженијих шинских возила у свету (ВИДЕО)

ПО први пут у Србији, у фабрици шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци, пројектован је и произведен прототип интермодуларног вагона за превоз контејнера различитих димензија и намена, који спада у најтраженије теретне вагоне не само у Европи него и у свету.

1670405180_ji.jpg
Фото: Ј. И.

Вагон, чија је серијска производња већ почела, израђен је према најстрожим међународним стандардима, а у "Гоши" су посебно поносни јер је читав посао обављен домаћим снагама.

Годину дана било је потребно да стручњаци "Гоше", ослањајући се на сопствено знање и искуство, направе прототип подвагона и добију лиценцу за серијску производњу.

- "Гоша" је, за нас, феникс српске привреде, каже генерални директор ФШВ "Гоша" Саша Станисављевић.

- После пет година, од фабрике у стечају, практично од нуле, са ограниченим бројем људи, дошли смо у фазу да можемо да направимо нови вагон за домаће и европске железнице. То је велики успех за нас, а у будућности ће, осим фабрике, бенефит имати и Смедеревска Паланка, кроз оживљавање привреде и отварање нових радних места - наводи директор "Гоше".

Ово је, иначе, први пут да једна домаћа фирма производи овакав вагон, који је све траженији на тржишту јер се транспорт великих терета све више са друмских коридора сели на железницу.

Вагон је израђен од домаћих материјала тестираних према међународним прописима и испитан у практичним условима екслопатације, наводи генерални директор ФЖВ "Желвоз" Светозар Бугарин, који је уложио све знање и труд у надзор пројекта.

- Ексклузивитет је тај што су и вагон и линија за производњу у потпуности израђени домаћом памећу и снагама. Од фазе пројектовања, у испитивањима, до производње, учествовале су све домаће фирме, осим фирме која је сертификовала вагон - каже он.

Бугарин подвлачи да је "Гоша" у овом послу имала подршку свих.

Светозар Бугарин, Фото: Ј. И.

- Имали смо подршку железаре ХБИС, од које смо набављали материјале, потом велики допринос дао је Машински факултет у Београду, као и Дирекција за железницу Србије. Ово је не само наш, већ, сматрамо, и понос домаће привреде, јер тренутно нико у Србији не производи вагоне. Увек смо помагали странцима, а сад је наш "српски инат" прорадио, и показали смо да умемо сами да направимо овако тражени производ, наводи Светозар Бугарин.

Нови интермодуларни вагон, који ће носити жиг "произведено у Србији", правиће се за познате купце у земљи и иностранству.

МОЋИ ЋЕ ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ ХЛАДЊАЧЕ

ИНТЕРМОДУЛАРНИ вагон замишљен је тако да је погодан и за надоградњу. Постоји могућност да се модификује за превоз "фриго контејнера", који захтевају снабдевање електричном енергијом. У "Гоши" наводе да им знање за ово не мањка јер су и раније радили електрификацију плато-вагона.

СТРАНЦИ МЕРКАЈУ

ИАКО је серијска производња тек најављена, у "Гоши" кажу да је прототип вагона изазвао огромно интересовање странаца недавно на сајму у Берлину, где је "Гоша - Желвоз систем" имао штанд и добио одличне оцене.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.