· · Коментари: 0

СВЕТСКИ ДАН ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА И ИНФОРМАЦИОНОГ ДРУШТВА: Убрзање дигиталне трансформације у изазовним временима

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се 17. маја сваке године. Овај дан је установљен у циљу подизања свести о важности информационих и комуникационих технологија и њиховог доприноса друштвеном и економском развоју.

1684425361_ruke.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Светски дан телекомуникација и информационог друштва је прилика да се промовишу иновативна решења, да се размене идеје и искуства у области телекомуникација и информационих технологија, да се подигне свест о њиховом значају и да се укаже на то како ове технологије могу да допринесу унапређењу живота људи широм света.

Осим што омогућавају брзо и ефикасно комуницирање међу људима, информационе и комуникационе технологије имају и кључну улогу у развоју пословања, образовања, здравства, културе, забаве и других области. Светски дан телекомуникација и информационог друштва подсећа нас на то да су ове технологије саставни део наше свакодневице и да је важно да се развијају и унапређују како би се омогућио још већи напредак друштва.

Право на интернет у времену у којем живимо представља једно од основних људских права

Овај дан се обележава како би се скренула пажња на значај телекомуникација и информационог друштва за глобални развој и напредак. Ова тема је веома важна у савременом свету, јер су телекомуникације и информационе технологије постале неизоставан део нашег свакодневног живота и имају значајан утицај на нашу економију, индустрију, инфраструктуру, друштво и културу.

Фото: Схуттерстоцк

Србија је посвећена развоју електронских комуникација, дигиталних услуга и дигиталног друштва

Светски дан телекомуникација и информационог друштва за нашу земљу има посебан значај будући да је Република Србија једна од најстаријих чланица Међународне уније за телекомуникације, с обзиром на то да је постала члан ове организације само 40 дана после њеног званичног оснивања, знатно пре многих развијених земаља. 

Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије је посвећено развоју дигиталне инфраструктуре и унапређењу регулативе у области развоја електронских комуникација, дигиталних услуга и дигиталног друштва. Министарство је покренуло пројекат изградње широкопојасне мреже у руралним подручјима како би се премостио дигитални јаз између урбаних и руралних подручја.

Локалне организације и јавне институције предузимају чврсте кораке да успоставе Србију као земљу фокусирану на иновације вођене технологијом.

Фото: Промо

Дигитализација у бизнису

Будући да живимо у времену Четврте индустријске револуције дигитализација темељно мења и производне процесе. Реч је о дугорочним променама који темељно утичу на технологије, начине производње, маркетинг, навике потрошача. Али, иновације су постале предуслов опстанка на тржишту, на ком важи правило „иновирај или нестани". Њега морају да се придржавају и сектори који важе за традиционално конзервативне, попут нафтног сектора.

Фото: Промо

У домаћој нафтној компанији, НИС-у, наводе да су већ годинама посвећени дигитализацији компаније на свим нивоима, јер тај процес виде као алат да би се радило ефикасније, поузданије и безбедније. Иако се дигитализација одвија у свим сегментима бизниса, у НИС-у наводе да су јавности најзанимљивији они пројекти који се тичу потрошача. Између осталих то је Дриве.Го, прва апликација у Србији којом је омогућено плаћање за гориво. Поред тога што штеди време, јер омогућује набавку горива без одласка на платно место, ова апликација осигурава и безбедно плаћање због високих стандарда заштите новчане трансакције.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.